СТУДЕНТИ НМУ ЗДАЛИ КРОВ ДЛЯ ХВОРИХ ВІЙСЬКОВОГО ГОСПІТАЛЮ

25.11.2016

Мільйони людей зобов’язані своїм життям тим, кого вони ніколи не бачили – донорам, що добровільно здають кров, не одержуючи за це будь якої винагороди. Здавати кров для хворих вже стало традицією майбутніх лікарів – студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. Такі соціальні ініціативи активно підтримує адміністрація університету.

З 21 по 26 листопада 2016 року «Тиждень донора» проходив в приміщенні Центру крові Національного військово-медичного клінічного центру «Головний військовий клінічний госпіталь». Благодійна акція здачі крові відбувалася за попередньою домовленістю проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професора Олександра Науменка та за підтримки начальника ГВКГ, генерал-майора медичної служби Анатолія Казмірчука.

45 студентів Національного медичного університету імені О. О. Богомольця стали донорами для хворих Головного військового клінічного госпіталю.

Місцеві лікарні, військові госпіталі та дитячі лікувальні заклади постійно чекають на допомогу донорів. За словами лікаря відділення заготівлі крові Головного військового клінічного госпіталю Тетяни Наумчук потреба донорської крові залишається досить високою. «У нас на лікуванні багато хронічних хворих та планових, які потребують переливання. А кров зберігається протягом 35 діб».

Нещодавно, благодійна акція здачі крові проходила в Центрі крові Національної дитячої спеціалізованої лікарні ОХМАДИТ. Участь в акції взяли та здали кров ректор Університету, професор Катерина Амосова, проректори, декани, завідувачі кафедр та 152 студенти.

Слово «донор» походить від латинського donо – дарувати. Кожного дня на нашій планеті тисячі людей безкорисно дарують кров, віддають частинку себе, що дає змогу рятувати життя іншим. В Україні заготовляється близько 9 мл крові на одну особу, а Всесвітня організація охорони здоров’я стверджує, що ця доза повинна становити не менше 15 мл. У США кожні 109 з тисячі осіб здають донорську кров, у Європі – від 52 до 67. В Україні – лише близько 16 осіб з тисячі.

Нагадаємо, донором може бути кожна здорова людина, віком від 18 років.

Прес-центр