СТУДЕНТИ-СТОМАТОЛОГИ НА ЗАНЯТТЯХ З ДІТЬМИ

18.11.2016

Чудово, коли хворого лікують з метою поліпшення його здоров’я. Ще краще опікуватися здоровою людиною з метою збереження її здоров’я
Гіппократ (V-IV ст. до н.е.)

Врач должен не только лечить, но и предотвращать болезни, в этом собственно, и заключается его призвание
Ф.Ф. Ерісман (1842-1915)

В усі віки існування медицини, від століть до нашої ери і до сучасних дослідників, найяскравіші її представники свідчили про важливість саме профілактичного напрямку у даній галузі. Це стосується усіх медичних спеціальностей. Сьогодні розповімо, як студенти оволодівають на практиці профілактикою стоматологічних захворювань.

Особливість багатьох стоматологічних захворювань – їх надзвичайно широка розповсюдженість з одного боку і цілком реальна можливість їх попередити – з іншого. Складається досить парадоксальна ситуація, а вихід з неї – у необхідності прищепити населенню, а особливо дітям, елементарні навички індивідуального догляду за порожниною рота, дати базові знання про значення стоматологічного здоров’я та шляхи його збереження. Чим раніше це відбувається, тим вища ймовірність зберегти здоров’я порожнини рота дитини, а згодом – і дорослої людини.

Студенти третього курсу стоматологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця вивчають дисципліну «Профілактика стоматологічних захворювань» на кафедрі дитячої терапевтичної стоматології та профілактики стоматологічних захворювань НМУ (зав. кафедри – проф. О.В. Савичук). Одне з практичних занять з предмету полягає у проведенні уроків гігієни для дітей в умовах дитячого садка та початкової школи. Кафедра вже багато років співпрацює з багатьма дошкільними і шкільними дитячими закладами в плані стоматологічної профілактики, нерідко керівництво шкіл і дитячих садків самостійно звертається з проханням провести такі заняття на їхніх базах.

Куратором такої роботи на кафедрі є асистент Л.О. Вовченко, що відповідає за вивчення розділу профілактики стоматологічних захворювань. Під керівництвом викладачів студенти готують сценарій заняття з дітьми із урахуванням віку своєї майбутньої аудиторії. Тут існує надзвичайно широке поле для творчості, адже маленьким дітям серйозну інформацію треба донести у доступній для них формі, у формі гри, змагання, міні-вистави, казки. Тож студенти створюють цікаві «стоматологічні» історії, нерідко навіть костюмовані, готують для дітей корисні подарунки у вигляді тематичних розмальовок, барвистих «інструкцій» з правильного чищення зубів, пам’ятки для батьків. До проведення таких занять зазвичай активно включаються усі студенти групи, навіть такі, що не демонстрували відмінних успіхів на парах, виявляють організаторські здібності і приховані таланти. Зазвичай заняття завершується індивідуальним навчанням кожної дитини правильній методиці чищення зубів на спеціальних моделях.

Заняття студентів-стоматологів у дитячих садках є унікальним поєднанням навчального процесу і надзвичайно корисної і необхідної санітарно-просвітницької роботи у дитячих закладах, на яку зазвичай так мало часу лишається у дільничних лікарів-стоматологів. Таким чином студенти долучаються до профілактичної медицини і самі запроваджують її у практику.

Деканат стоматологічного факультету