СУЧАСНА ОНКОУРОЛОГІЧНА ДОПОМОГА НА КАФЕДРІ УРОЛОГІЇ

29.08.2018

Колектив кафедри урології НМУ імені О.О. Богомольця надає повний спектр сучасної медичної допомоги хворим на пухлини органів сечостатевої системи. Хірургічні втручання при злоякісних та доброякісних пухлинах передміхурової залози, нирки, сечового міхура виконуються переважно лапароскопічно або ендоскопічно. Спектр операцій: лапароскопічна радикальна простатектомія, лапароскопічнарезекція нирки або нефректомія, трансуретральна резекція сечового міхура і простати. Обладнання для виконання лапароскопічних втручань, яке придбав НМУ імені О.Богомольця минулого року, активно використовується в клінічній роботі кафедри та відділень урології Олександрівської клінічної лікарні міста Києва. Колектив кафедри плідно співпрацює з лікарями відділень урології як в операційній, так і в повсякденній клінічній роботі.

Кожний онкологічний випадок всебічно обговорюється на клінічних конференціях під керівництвом завідувача кафедри урології, професора С.П.Пасєчнікова. Перевага завжди надається органозберігаючим хірургічним втручанням. При складних локалізаціях пухлин нирки, коли технічно виконати органозберігаюче втручання лапароскопічно неможливо, операція з видалення пухлини та збереження нирки виконується відкритим шляхом.

При неможливості зберегти уражений раком сечовий міхур, хірурги проводять радикальну цистектомію з тонкокишковою пластикою сечового резервуару.

При місцево поширених або метастатичних формах раку до обговорення залучаються фахівці-консультанти хіміотерапевти та радіологи з метою комплексного розгляду кожного конкретного пацієнта та розробки оптимального плану лікування з урахуванням сучасних світових стандартів надання онкологічної допомоги урологічним хворим.

Під час літніх канікул в лікувально-діагностичній та хірургічній роботі кафедри активну участь беруть студенти НМУ, члени студентського наукового гуртка кафедри урології НМУ. Цього літа вони мали змогу удосконалювати свої навички в обстеженні урологічних хворих та плануванні лікування, розвивати клінічне мислення при обговоренні різноманітних складних урологічних та онкоурологічних випадків, асистувати, навчатися та вдосконалювати хірургічні навички як на простих урологічних операціях, на лапароскопічних операціях, так і на найскладніших, найтриваліших реконструктивних, таких як радикальна цистектомія. При проведенні післяопераційного догляду за хворими студенти мали змогу застосовувати та відпрацьовувати навички, отримані на інших клінічних кафедрах.

Кафедра урології