СВІТЛА ПАМ’ЯТЬ АКАДЕМІКУ ОЛЕКСАНДРУ ФЕДОРОВИЧУ ВОЗІАНОВУ

07.05.2018

Пішов з життя Герой України, академік НАН та НАМН України, Заслужений діяч науки України, двічі Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, доктор медичних наук, професор Олександр Федорович Возіанов.

Академічна спільнота Національного медичного університету імені О.О. Богомольця висловлює глибоке співчуття рідним, друзям та близьким покійного з приводу тяжкої втрати.

Олександр Федорович Возіанов – видатний український учений хірург-уролог, один із лідерів урологів світу. Його наукові розробки становлять вагомий внесок у фундаментальну та прикладну медицину. Ним вперше в країні широко впроваджено радикальну операцію з приводу раку передміхурової залози. Вперше розробив класифікацію передпухлинних станів, раку передміхурової залози і сечового міхура та алгоритм діагностики аденоми, передраку і раку передміхурової залози з впровадженням імуногістохімічного моніторингу. Велике значення мають дослідження з визначення клітинних і молекулярних механізмів розвитку раку сечового міхура і впливу на цей процес радіаційного забруднення середовища після аварії на ЧАЕС. Є засновником першої в Україні лабораторії термодіагностики та першого відділення екстракорпорального дроблення каменів нирок, піонер ендоурології. Автор біля 600 наукових праць, в т.ч. 55 монографій, підручників та посібників, а також 19 винаходів. Створив урологічну наукову школу в Україні. Є одним із фундаторів Академії медичних наук України. Нагороджений золотою зіркою ” Герой України” з врученням ордена „Держави”, орденом “Ярослава Мудрого” V ступеню, Відзнакою Президента України – орденом “За заслуги” 111 ступеню. Відзначений іноземними нагородами: орденом Гіппократа, медаллю Папи Римського Іоанна Павла ІІ, Російським „Орденом М.І. Пирогова” (зі стрічкою), орденом Італійської республіки “За заслуги”, “Американським Орденом Відзнаки”, „Орденом Петра Великого” 1 ст. (Росія), американською „Золотою медаллю” за внесок в Світову та Українську медицину. Заслуги Олександра Федоровича Возіанова у розвитку медичної науки широко визнані в Україні та за кордоном.

Церемонія прощання з Олександром Федоровичем Возіановим відбудеться 10 травня з 10.30 до 12.00 в Інституті урології НАМН України вул. (В. Винниченка, 9А). Поховання відбудеться на Берковецькому кладовищі.