ТРИВАЄ СПІВПРАЦЯ НМУ З УНІВЕРСИТЕТОМ ВАШИНГТОНА (СІЕТЛ, США)

08.11.2017

7 листопада 2017 року в рамках співпраці Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з I-TECH (Міжнародним навчально-практичним Центром здоров’я Університету Вашингтона UW), який є підрозділом Департаменту Глобального Здоров’я Університету Вашингтона (США), відбулася зустріч ректора, професора Катерини Амосової з виконавчим директором I-TECH (Сіетл) Енн Даунер; керуючим директором I-TECH Робертом Ліндслі; програмним директором гранту IAETC, I-TECH Міссі Макдауелл; старшим менеджером української команди в Сіетлі проектів I-TECH Солмаз Шоторбані та директором програми I-TECH (Україна) Іриною Юрєвою. На зустрічі були присутні проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи, професор Олеся Линовицька, директор навчально-наукового центру – Український тренінговий центр сімейної медицини, доцент Ольга Висоцька та начальник відділу міжнародних зв’язків Ганна Малунова.

Під час зустрічі ректор, професор Катерина Амосова та представники Університету Вашингтона обговорили подальші спільні проекти в сфері удосконалення навчання та різнобічних напрямків практики сімейної медицини, які проводяться в рамках укладеного Меморандуму про міжнародне академічне співробітництво між Університетом Вашингтона та Національним медичним університетом імені О.О. Богомольця з 2014 року. За словами ректора, професора Катерини Амосової така співпраця є надзвичайно важливою для НМУ. «Ми зацікавлені в проектах не лише на післядипломному, а й на додипломному рівні. Вона полягатиме в створенні навчальних курсів та тренінгів для студентів Університету та підвищення їх практичних компетентностей, обміні кращими фахівцями університетів для проведення лекцій та навчальних занять, у створенні міжнаціонального наукового середовища між закладами, а також перейнятті досвіду та кращих практик підготовки спеціалістів – сімейних лікарів, які необхідні в рамках нової реформи галузі охорони здоров’я», – зауважила ректор Катерина Амосова.

Про те як розпочалася співпраця між НМУ та Університетом Вашингтона розповіла виконавчий директор I-TECH Енн Даунер. «Ще в 2011 році відбувся освітній візит-стажування в рамках університетської програми міжнародних ротацій лікаря-резидента сімейної медицини із Медичної школи Університету Вашингтона на базі Українського Тренінгового Центру сімейної медицини НМУ імені О.О. Богомольця. Пізніше були налагодженні партнерські взаємовідносини між клінікою підготовки резидентів сімейної медицини Департаменту сімейної медицини Медичної Школи UW та УТЦСМ НМУ імені О.О. Богомольця. А вже згодом була досягнена домовленість між Українським тренінговим центром сімейної медицини та Університетом Вашингтона щодо спільної розробки навчальних тренінгів з питань ВІЛ-інфекції/СНІДу для лікарів закладів охорони здоров’я, перш за все первинної медичної допомоги на засадах практики сімейної медицини та курсів тематичного удосконалення з підвищення рівня підготовки спеціалістів сімейної медицини з питань профілактики ВІЛ-інфекції, лікування та соціально-психологічної підтримки ВІЛ-інфікованих, наркотичної залежності», – зауважила Енн Даунер.

Серед форм співпраці – розробка повного проектного циклу навчання системи продовженої медичної освіти, в т.ч. дистанційного, зосередження на тематиках лідерства та управління охороною здоров’я, зміцнення систем охорони здоров’я, розвиток кадрових ресурсів закладів охорони здоров’я, профілактики та лікування основних соціально-небезпечних захворювань та реалізація наукових досліджень. УТЦСМ спільно із I-TECH і зацікавленими навчально-науковими підрозділами UW розробляє та впроваджує сучасні навчальні тренінгові програми курсів тематичного удосконалення, в тому числі в дистанційній формі, з актуальних питань практики первинної медичної допомоги на засадах сімейної медицини для лікарів закладів охорони здоров’я та викладачів ВМНЗ І-ІV рівнів акредитації України, які беруть участь в підготовці лікарів та медичних сестер за спеціальністю «Загальна практика-сімейна медицина». Так, було проведено розробку повних навчально-методичних пакетів, пілотування навчальних курсів з наступною аналітикою якості їх проведення, розробку та видання навчальних та навчально-методичних посібників та подальше планове проведення в форматі циклів ТУ лікарів повторного підвищення кваліфікації викладачів з усіх регіонів України.

Про перспективи подальшої співпраці розповіла директор навчально-наукового центру – Український тренінговий центр сімейної медицини НМУ імені О.О. Богомольця, доцент Ольга Висоцька. «Серед важливих кроків співпраці в майбутньому – це продовження спільно з I-TECH розробок навчальних курсів для системи СМЕ лікарів та викладачів ВМНЗ України з питань практики сімейної медицини; реалізація спільної діяльність щодо впровадження дистанційних форм навчання системи СМЕ для лікарів ПМСД (первинна медико-санітарна допомога) та викладачів, які навчають лікарів та медичних сестер сімейної медицини; реалізація системи моніторингу та обліку навчальних активностей TrainSMART (для системи СМЕ лікарів СМ); створення на базі УТЦСМ пілотного майданчика для практичної підготовки лікарів СМ з участю фахівців I-TECH та Департаменту сімейної медицини (СМ) UW; розвиток програми мобільності викладачів СМ та лікарів-інтернів СМ НМУ та UW; розвиток спільних наукових ініціатив (ступінь к.м.н-PhD); створення та заохочення інших спільних проектів, що фінансуються міжнародними донорами, особливо у сферах освіти, розбудови спроможності та досліджень», – наголосила доцент Ольга Висоцька.

Прес-центр