ЦИКЛ ЛЕКЦІЙ, ПРИСВЯЧЕНИЙ ІНФЕКЦІЙНИМ ЗАХВОРЮВАННЯМ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ У ДІТЕЙ

24.04.2017

20 квітня 2017 р. для лікарів-педіатрів і суміжних спеціалістів міста Черкаси та Черкаської області відбувся цикл лекцій, присвячений інфекційним захворюванням нервової системи у дітей та семінар-тренінг на тему: «Особливості клініки, діагностики та лікування гнійних і асептичних менінгітів у дітей в сучасних умовах». Лекції і семінар-тренінг для практичних лікарів було проведено деканом медичного факультету №3, професором Оксаною Виговською.

Лекції стосувалися наступної проблематики «Особливості менінгококової інфекції у дітей», «Маски менінгококцемії у дітей в умовах сучасності», «Аналіз летальних випадків менінгококцемії у дітей в Україні». Лектором було зроблено акцент на результатах власних досліджень кафедри дитячих інфекційних хвороб НМУ імені О.О. Богомольця із вивчення особливостей менінгококової інфекції у дітей за останні п’ять років. Матеріал був ілюстрований великою кількістю клінічних випадків, даних МРТ дослідження головного мозку, параклінічних досліджень при гострих нейроінфекціях у дітей.

Жвавий інтерес у лікарів викликала лекція присвячена аналізу летальних випадків менінгококцемії у дітей в Україні за останні роки, велика увага була приділена помилкам на дошпитальному етапі та в стаціонарі, на своєчасній діагностиці захворювання та загрозливих станів при менінгококцемії у дітей – інфекційно-токсичному шоці та набряку-набуханні головного мозку. Особлива увага приділялася наданню невідкладної медичної допомозі на дошпитальному етапі, керуючись сучасним протоколом МОЗ України.

Семінар-тренінг пройшов у вигляді питань-відповідей і клінічного розбору випадків гнійних і асептичних менінгітів у дітей різного віку та різної етіології. Під час тренінгу особлива увага акцентувалася на сучасній антибактеріальній терапії гнійних менінгітів у дітей в залежності від віку та збудника, противірусній терапії асептичних менінгітів та сучасній лабораторній діагностиці, особливо, експрес-методам досліджень при менінгітах у дітей.

Деканат медичного факультету №3,
кафедра дитячих інфекційних хвороб