УКРАЇНСЬКИЙ ТИЖДЕНЬ ІМУНІЗАЦІЇ

26.04.2017

З 24 по 30 квітня 2017 року в Україні проводиться тиждень імунізації, який співпадає в часі із проведенням Всесвітнього і Європейського тижнів імунізації.Всесвітній тиждень імунізації покликаний сприяти активнішому використанню вакцин для захисту людей різного віку від хвороб. Імунізація рятує мільйони життів і отримала широке визнання в якості одного з найдієвіших і витратоефективних заходів в області охорони здоров’я.

На сьогоднішній день в світі все ще налічується 19,4 мільйони невакцинованих або недостатньо вакцинованих дітей. У 2017 році завершується половина терміну, на який розрахований Глобальний план дій щодо вакцин (ГПДВ). Цей план було схвалено 194 державами-членами на Всесвітній асамблеї охорони здоров’я в травні 2012 р. Він покликаний до 2020 р., за рахунок загального доступу до імунізації, запобігти мільйонам смертей від інфекційних хвороб, які можна попередити за допомогою вакцин.
Імунізація є невід’ємним правом людини на здорове і повноцінне життя та є найефективнішою зброєю у подоланні інфекційних хвороб, адже вони залишаються однією з основних причин інвалідності та смертності населення в усьому світі. За даними ВООЗ, близько 30% летальних випадків у дорослих зумовлені інфекційними хворобами та їхніми наслідками, у дітей цей показник становить понад 60%. Досвід розвинених країн вказує, що лише підвищення рівня охоплення вакцинацією населення призводить до зменшення захворюваності, інвалідизації та смертності у цілому.

Для успішної боротьби із інфекційними недугами в Україні запроваджена Загальнодержавна програми з імунопрофілактики та захисту населення від інфекційних хвороб на 2007-2015 роки. В нашій державі діє Національний Календар профілактичних щеплень, який для будь-якої країни є основою основ для проведення ефективної рутинної вакцинації. Україна залишається серед тих держав, які налічують найменше інфекцій, а саме 10, профілактика яких здійснюється за допомогою імунізації (дифтерія, правець, кашлюк, кір, паротит, поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, краснуха та гемофільна інфекція). Тоді як, наприклад, у США до Національного календаря щеплень включено 16 інфекцій, У Швейцарії – 14, Німеччині – 13, у Австрії – 17 інфекційних захворювань.

Основним завданням імунопрофілактики є створення популяційного імунітету населення на рівні 95%. Високий рівень охоплення щепленнями можна досягти, з одного боку, при достатньому рівні забезпечення імунобіологічними препаратами та відповідального ставлення населення до свого здоров’я, а з іншого – за умови грамотної інформаційної кампанії. Надзвичайно небезпечними є антивакцинальні настрої серед населення, що впливають на рівень охоплення щепленнями. За останні три роки в Україні спостерігається тенденція до зростання відмов батьків від проведення профілактичних щеплень дітям. Такий стан справ щодо імунізації населення не дозволяє забезпечити належний рівень популяційного імунітету і створює умови для спалаху керованих інфекційних захворювань серед дитячого населення.

Студенти медичного факультету №3 активно долучилися до участі в Українському тижні імунізації, вони брали активну участь у низці заходів, як в стінах Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, так і поза його межами. Студенти всіх курсів факультету 24-25 квітня провели разом із викладачами кафедр Університету флешмоб «Я майбутній лікар-педіатр за вакцинацію!» В рамках Українського тижня імунізації – 27 квітня о 16.00 в аудиторії №4 морфологічного корпусу буде проведена лекція на тему «Вакцинація у дітей. Виклики сьогодення” від декана медичного факультету №3, професора кафедри дитячих інфекційних хвороб Оксани Виговської. Основна мета заходів – привернути увагу суспільства, майбутніх лікарів до важливості імунізації, як одного з основних пріоритетів для інвестицій в охорону здоров’я нашої країни.

Деканат медичного факультету №3