УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ПАМ’ЯТНИХ ДОШОК ВАСИЛЮ БРАТУСЮ ТА ЛЕВУ МЕДВЕДЮ

27.10.2016

26 жовтня 2016 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося урочисте відкриття меморіальних дошок пам’яті видатного вченого-хірурга Василя Братуся (прикрашатиме фасад морфологічного корпусу) та видатного вченого гігієніста Лева Медведя (фізико-хімічний корпус).

Напередодні відзначення 175-ти річчя з часу створення НМУ імені О.О. Богомольця адміністрація університету привертає увагу студентів-медиків, а також усієї громадськості до того, наскільки важливо знати свою історію та імена видатних вчених, які своєю жертовністю та добротою прокладали шлях до вдосконалення медицини та творення медичної науки.

У церемонії відкриття пам’ятних дошок взяли участь ректор Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор Катерина Амосова; президент НАМН України, академік Віталій Цимбалюк; академік НАН та НАМН України, професор Петро Фомін; академік НАМН Ісак Трахтенберг; академік НАМН та НАН України Володимир Широбоков, адміністрація та студенти НМУ.

Імена Василя Братуся – ректора Київського медичного інституту та Лева Медведя – директора КМІ навіки закарбовано в історії університету. За словами ректора, професора Катерини Амосової, багато імен історії замовчувалося в часи радянської влади, відомості про них знищувались. «Сьогодні – наш святий обов’язок поклонитись світлій пам’яті тих геніальних лікарів, вчених, які творили традиції, імідж та престиж університету, були його міцним підгрунтям. Саме на їхню долю випало управління університетом у важкі часи війни, евакуації, гоніння всього українського. Лев Медвідь став тим осередком, довкола якого збиралася талановита молодь, організатором евакуації студентів до Харкова та Челябінська і йому вдалося зберегти не лише препарати, а й цінні книжки з медицини. Василь Братусь був надзвичайним хірургом і організатор медичної науки та охорони здоров’я. Він був Міністром охорони здоров’я УРСР та депутатом ВР УРСР трьох скликань. А під час Другої Світової війни працював хірургом у шпиталі», – зазначила ректор Катерина Амосова.

На відкриття пам’ятних дошок завітав син Василя Братуся Олександр Братусь. Він наголосив на тому, що батько був не лише талановитим хірургом, ректором, міністром, а й надзвичайно терплячим і люблячим сім’янином і татом.

Як зазначив академік НАМН Ісак Трахтенберг, ті люди, пам’ять про яких зберігатиметься не лише в серцях сучасників, а й в спогадах, мемуарах, на пам’ятних дошках – люди духовної моралі, які поєднали в собі терпіння, мудрість, гідність. Вони стали прикладом наслідування для студентів, викладачів, лікарів, усіх небайдужих до галузі охорони здоров’я. «Від сьогодні кожен, хто переступатиме поріг Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, знайомитиметься не лише з Альма Матер, а й з його гідними, найкращими представниками».

Василь Братусь вперше в Україні дослідив і описав патогенез і лікування опіків шоку, дермотрансплантацію опікових ран, диференціальну діагностику та лікування гострих шлунково-кишкових кровотеч. Левко Медвідь затвердив програму удосконалення профілактичної медицини. Ця програма сприяла ліквідації більшості гострих інфекційних захворювань. І все своє життя вони присвятили пацієнтам, студентам, медичній науці та галузі охорони здоров’я.

За дизайн проекту пам’ятних дошок університетська спільнота дякує доценту Національного університету будівництва і архітектури Ларисі Брідні, яка вже не вперше допомагає у створенні меморіальних знаків та збереження пам’яті про видатних особистостей НМУ.

Прес-центр