В НМУ ТРИВАЄ РЕАЛІЗАЦІЯ ЗАХОДІВ З ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

23.03.2017

В Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця на виконання наказу ректора тривають заходи з енергозбереження.

Програма енергоефективності – одна з складових систем сталого розвитку університету. З початку 2017 року адміністрація Університету, на чолі з ректором, професором Катериною Амосовою та проректором з науково-педагогічної роботи та перспективного розвитку, професором Олександром Никитюком, продовжує реалізацію низки заходів щодо утеплення навчальних корпусів та гуртожитків. Тривають і роботи з енергетичного обстеження будівель університету.

Важливими заходами, які спрямовані на збереження тепла є заміна дерев’яних вікон на дво- або трикамерні пластикові профілі, що заощаджують до 50% теплової енергії. За словами начальника відділу з капітального ремонту та будівництва Клавдії Виноходової, з лютого 2017 року триває заміна 126 вікон в санітарно-гігієнічному корпусі університету. «67 нових вікон вже встановлено від 5 до 2 поверху корпусу, залишилося замінити 59 вікон (42 на першому поверсі центральної частини будівлі та 17 на цокольному поверсі). Після цього бригада працюватиме над зовнішнім оздобленням віконних відкосів. Завершити усі роботи планується до 10 квітня 2017 року», – розповіла Клавдія Виноходова.

Встановлення нових склопакетів додає тепла не лише за рахунок відсутності шпарин, а й завдяки спеціальному покриттю на склі, яке забезпечує проникність у приміщення сонячного випромінювання ззовні і запобігає втратам теплоти зсередини. Загалом, заміна вікон дозволила підвищити температуру в приміщенні на 5-6°С.

Як зауважив декан медичного факультету №4, професор Ігор Пельо, санітарно-гігієнічний корпус експлуатується з 1967 року. «З цього часу в ньому не було проведено жодного капітального ремонту, а старі дерев’яні вікна не зберігали тепло в корпусі. Результати таких змін відчутні вже сьогодні: в першу чергу були поміняні фасадні вікна, а зараз міняють з внутрішнього двору. За останній місяць замінили вікна на кафедрі гігієни та екології №4, гігієни та екології №3 і на кафедрі мікробіології (триває заміна). Додатково було встановлено в 2016 році три радіатори на першому поверхі, а також замінили вхідну групу корпусу. Додатково на подачу тепла було встановлено шайбу для збільшення тиску в мережі, а це підвищення теплоносія. Також засобом збереження енергії стала заміна електричних лампочок в санітарно-гігієнічному корпусі», – наголосив професор Ігор Пельо.

Метою проведення таких заходів з енергоефективності є покращення стану будівлі, умов навчання студентів та праці викладачів. Заміна вікон на нові енергоефективні дозволить зменшити втрати тепла через вікна на 40%. Покращення мікроклімату приміщень зменшить кількість захворювань на респіраторні хвороби серед студентів. Знизяться витрати за теплопостачання.

Цього року ще й вдалося замінити 21 вікно і в фізико-хімічному корпусі: в 3-х навчальних аудиторіях та 2-х викладацьких на кафедрі медичної і біологічної фізики (5 поверх), 10 вікон – на 6 та 4 на цокольному поверхах будівлі.

Так, завдяки зусиллям усіх підрозділів та служб університету вдалося скоротити споживання теплової на 9 % та електричної енергії на 7 %.

Прес-центр