В УНІВЕРСИТЕТІ ВІДЗНАЧИЛИ МІЖНАРОДНИЙ ДЕНЬ РІДНОЇ МОВИ

24.02.2017

21 лютого 2017 року кафедра україністики Національного медичного університету імені О.О. Богомольця спільно з науковою бібліотекою та клубом «Медик» організували святковий захід до Міжнародного дня рідної мови.

Захід під назвою «Мово рідна, золота колиско» об’єднав багатонаціональну студентську родину НМУ.

В Україні цей день, відповідно до розпорядження Президента, відзначається з 2002 року. Історія свята має гіркий присмак: 21 лютого 1952 року в Пакистані було вбито п’ятьох студентів, які не побоялися виступити за надання бенгальській мові статусу офіційної.

У театралізованому дійстві перед глядачами постала Україна, яка виколисує Мову, прозвучав чорний календар української мови. Поезії та пісні, які звеличують рідну мову, виконали не лише українською, а й іншими мовами. Слово «мама», а також «кохаю» та «молитва», прозвучали цього дня польською, білоруською, узбецькою, грузинською, турецькою, арабською мовами.

У підготовці та організації свята взяли активну участь студенти І курсу стоматологічного факультету (18 група) та іноземні студенти ІІ курсу медичного факультету №2 (43 група). Долучилися також студенти 10, 11 груп стоматологічного факультету та 11 групи медичного факультету №2 (І курс).

Святкову атмосферу створили і представники клубу «Медик»: вокалом (культуролог Ліна Шеремет), гра на бандурі (керівник художнього колективу Богуслава Салівончик) та акордеоні (керівник художнього колективу Олег Микитюк). Студент Дмитро Іванов виконав пісню Скрябіна «Не стидайся – то твоя земля».

З метою ознайомлення студентів із книжковим фондом та новими надходженнями співробітники бібліотеки університету підготували книжково-ілюстративну виставку «Невмирущі скарби української мови» (96 джерел).

Кафедра україністики