VI МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ “МЕДИЧНА ФІЗИКА – СУЧАСНИЙ СТАН, ШЛЯХИ РОЗВИТКУ. НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ”

29.09.2017

28 вересня 2017 року проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Олександр Науменко взяв участь у VІ міжнародній конференції «Медична фізика – сучасний стан, проблеми, шляхи розвитку. Новітні технології».

Захід відбувся в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка та був організований Навчально-науковим центром радіаційної безпеки КНУ. У роботі конференції взяли участь фахівці провідних навчальних закладів, медичних, наукових та регулюючих установ з усіх регіонів України, представники урядових структур України. З вітальним словом до учасників звернувся проректор з наукової роботи КНУ Віктор Мартинюк, який передав вітання від ректора Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леоніда Губерського та побажав учасникам конференції нових спільних проектів.

Протягом двох днів були обговорені питання, що стосуються усіх аспектів радіаційної безпеки при використанні джерел іонізуючого випромінювання у медицині, ролі медичної фізики у формуванні культури безпеки та системи радіаційного захисту у медицині. З презентацією «Питання безпеки пацієнтів у підготовці медичних фізиків: проблема і шляхи її вирішення» виступив проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко. У своїй вітальній промові Олександр Науменко наголосив, що для окремих учасників лікувально-діагностичного процесу уже недостатньо базової медичної освіти, а потрібні фундаментальні знання з генетики, радіобіології, інженерії, математики, фізики. «Щиро радий активізації співпраці з КНУ, яка в майбутньому позначиться на змістовній підготовці фахівців для охорони здоров’я. Відомо, що медицина – сфера високого ризику шкоди для пацієнта, оскільки і суб’єктом, і об’єктом медичної практики є людина. Система безперервної медичної освіти фахівців для медицини повинна давати майбутнім і уже практикуючим фахівцям розуміння актуальності проблеми безпеки пацієнтів, щоб не допускати помилок на практиці», – зауважив Олександр Науменко.

Під час Конференції проходили майстер-класи, учасники обмінювалися практичним досвідом, представляли свої досягнення, сформувати шляхи вирішення проблемних питань, пропозиції щодо подальшого розвитку медичних фізиків в Україні та системи радіаційного захисту у медицині в цілому. А також обговорювали радіацiйнi ризики населення України в контексті медичного опромінення, питання державного регулювання в сфері безпеки використання ядерної енергії в медицині, інноваційні технології в медицині. Актуальність медичної фізики та її роль у суспільстві невпинно зростає і не викликає сумнівів. Саме тому фахівців з медичної фізики успішно готують десятки відомих університетів в усьому світі.
Результатом участі проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професора Олександра Науменка стало запрошення керівництва КНУ на зустріч з метою обговорення питання співпраці щодо підготовки фахівців для галузі охорони здоров’я і вдосконалення змістової частини підготовки медичних фізиків, фахівців з біометричної інженерії та інформатики. Під час майбутньої зустрічі заплановано обговорити вдосконалення оціночних критеріїв підготовленості даних фахівців.

Прес-центр