ВІДБУЛАСЯ МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ ОФТАЛЬМОЛОГІВ OPHTHALMIC HUB

04.04.2018

30-31 березня 2018 року під патронатом Національного медичного університету імені О.О. Богомольця  та за сприянням Громадської Спілки «Всеукраїнський альянс офтальмологів» у Києві вперше відбулася  міжнародна конференція офтальмологів. У представницькому заході взяли участь понад 700 офтальмологів зі всіх регіонів України. Своє бачення розвитку світової офтальмології презентували 12 спікерів, що представляли 8 країн Європи та Америки.

В умовах сучасного реформування системи охорони здоров’я, Конференція, перш за все, стала  дієвим професійним майданчиком для обміну досвідом, обговорення найгостріших проблем в світовій та українській офтальмології та суміжних медичних напрямках, зміцнення співробітництва, об’єднання всіх, хто працює в офтальмології і з суміжними з нею сегментами та створення єдиного офтальмологічного простору.

У рамках Конференції доктор Кірк Стефенсон (Kirk Stephenson, університетський госпіталь Mater Misericordiae University Hospital, Ірландія) поінформував колег про досвід створення Національного реєстру спадкових захворювань та його вплив на організацію офтальмологічної допомоги пацієнтам. За його словами, такі дані нададуть можливість дослідити історію захворювання та ймовірні ризики виникнення хвороби, аби запобігти її розвитку.

Своєю чергою доктор Маттео Ді Барі (Matteo Di Bari, Італія) поділився досвідом про створення  телемедицини в Італії, зокрема, щодо його активного використання у популяризації скринінгу та ранньої діагностики офтальмологічних захворювань. На його думку, подібні методи є надзвичайно актуальними в умовах реформування первинної ланки охорони здоров’я в Україні.

Також, учасники Конференції  з європейських країн розповіли, зокрема, про дослідження в галузі  генної терапії в офтальмології, 3-D хірургію, трансплантацію сітківки, новітні хірургічні техніки.

Своїми досягненнями поділилися провідні українські офтальмологи.
Особливо важливими були робоча зустріч та тренінг завідувачів кафедр офтальмології ВНМЗ з представниками Міжнародної ради з офтальмології, яка опікується медичною освітою офтальмологів на всіх рівнях – професором Хеленою Фліппе з Португалії (Helena Flippe, Голова Комітету з постійного професійного розвитку Міжнародної Ради з офтальмології (Іnternational Council of Ophthalmology), член Комітету високотехнологічних методів викладання та вивчення офтальмології Міжнародної Ради з офтальмології (ICO)) та  професором Давідом Кіганом з Ірландії (David Keegan, член правління Національної ради сліпих (NCBI) в Ірландії, Голова робочої групи з запобігання слабкозорості в європейській мережі групи рідкісних захворювань, член науково-медичної ради Retina International). Учасники дискусій обговорювали відмінності системи підготовки офтальмологів на післядипломному етапі та наближення програми післядипломної підготовки офтальмологів в Україні до світових стандартів задля їх конкурентоспроможності у світовій медицині.

Учасники мали змогу ознайомитися з новітнім діагностичним та хірургічним обладнанням, новими лікувальними засобами, які були представлені на виставці.

Захід відбувся в інноваційному форматі мультидисциплінарного співробітництва.  У конференції Ophthalmic HUB взяли участь нейрохірурги, естетичні хірурги, ревматологи, психолог, медичний адвокат та дієтолог.

 

Кафедра офтальмології,

відділ міжнародних зв’язків