ВІДБУЛАСЯ НАРАДА З ПИТАНЬ РОЗВИТКУ СІЛЬСЬКОЇ МЕДИЦИНИ В УКРАЇНІ

12.09.2017

11 вересня 2017 року за участю Президента України Петра Порошенка в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася нарада з питань розвитку сільської медицини в Україні.

У заході взяли участь: Перша леді України, випускниця НМУ Марина Порошенко, представники Уряду, Верховної ради України, місцевих та регіональних влад, голови територіальних громад, начальники департаментів охорони здоров’я Обласних державних адміністрацій, головні лікарі з усіх областей України, ректори медичних університетів, очільники благодійних фондів, члени громадських організацій.

За дорученням та Ініціативою Президента Україна була розроблена Програма реформ сільської медицини. «В нас є на сьогодні цифри, які характеризують поточний стан, він жахливий – лише 17 % фельдшерсько-акушерських пунктів і амбулаторій забезпечено транспортом. Не вистачає обладнання, ліків, в значній частині ФАПів не має медичного персоналу. Ми платимо дуже дорогу ціну за уповільнення реформування медицини», – наголосив Петро Порошенко. Серед новацій,  в проект реформи пропонується система телемедицини, коли в кожному ФАПі, кожній амбулаторії буде проведений широкополосний інтернет, медичний працівник матиме мотивацію працювати та доступ до отримання консультації найкращого фахівця. За словами Президента, впровадження телемедицини – це сучасні технології, які ми не маємо права не застосовувати.

З презентацією Проекту Ініціативи Президента України якісної та доступної медицини у сільській місцевості виступила Радник Президента Марія Гайдар. «Існуюча мережа сільської медицини не відповідає сучасним вимогам та не укомплектована медичними працівниками, особливо лікарями. Вони працюють за низьку заробітну плату та не мають сучасного обладнання для того, щоб ефективно лікувати пацієнта. Завдання реформи – наблизити медичну допомогу до усіх мешканців сільської місцевості, долучити лікарів до роботи в селах, об’єднати їх роботу з діючою системою фельдшерських та фельдшерсько-акушерських пунктів, створити єдину мережу всіх лікарів. Для цього потрібно забезпечити державну програму, яка б створила нові умови. Всім медичним працівникам треба опанувати нові знання та використовувати сучасне обладнання. Проект реформи передбачає єдину систему 3-ох рівнів: первинна медико-санітарна допомога в селі (ФАП, медпункт), центральні районні поліклініки та фахівці обласних лікарень і медичних університетів», – розповіла Марія Гайдар.

У європейських країнах співвідношення звернень пацієнтів на первинний та інші рівні медицини – у пропорції 80% на 20%. В Україні все навпаки: лише 30% громадян звертається на первинний рівень, а 70% – шукають допомоги на інших рівнях. Тому підвищення якості первинної медичної послуги у сільській місцевості має величезний запит у суспільстві. Про це зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. «На сьогодні головне завдання – це проведення імплементації реформи, для того, щоб українець, не долаючи кілометри, отримав первинну консультацію. Що нам потрібно для реалізації проекту реформ в сільській медицині? Затвердити перелік медичних послуг, які потребує первинна ланка; забезпечити бюджет; прийняти нормативи, що стосуються приміщень, обладнання; закріпити за лікарями ту кількість пацієнтів, які будуть забезпечені зв’язком з лікарем. Важливим залишається питання мотивації сімейного лікаря, належної оплати праці, забезпечення транспортом, зв’язку з усіма рівнями надання допомоги та питання забезпечення житлом. І ці завдання ми повинні імплементувати, щоб дати доступ до первинної якісної медичної послуги», – наголосив Геннадій Зубко.

Як зазначив заступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, 72% українців підтримують медичну реформу та чекають на її ухвалення в парламенті. «Головна зміна, яку несе реформа – це те, що у нашому житті з’явиться таке поняття, як медичні послуги. А з другого боку, з’являться чіткі зобов’язання держави відшкодувати реальну вартість цих медичних послуг, коли людина їх потребує. Вже з 2018 року модель оплати медичних послуг почне працювати на первинній ланці медичної допомоги. Це ті послуги, які надають сімейні лікарі, педіатри, дільничні, терапевти, а також медсестри, фельдшери та акушери. Ця медична послуга має бути доступна, її повинен отримати кожен громадянин України в кожному куточку країни. Йдеться про 29 тисяч сіл і селищ, про 13 млн 100 тис людей, які живуть в сільській місцевості і кожен з цих громадян повинен отримати фізичний доступ до якісної медичної послуги, тобто реальну можливість бути здоровим», – зазначив Павло Ковтонюк.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я Ольга Богомолець підкреслила, що телемедицина – це той інструмент, трамплін, який дозволить зменшити відстань до світової системи охорони здоров’я; який, за підтримки Президента України, дозволить дати нашим громадянам та країні гідне справедливе майбутнє. «Медицина – це служіння, лікар не має ставати заробітчанином, він мусить від держави отримувати гідну зарплату, а телемедицина – це те, що приведе нас до 80+ – програми, яка дозволить збільшити тривалість життя».

Своє бачення реформи сільської медицини представила директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Ірина Микичак. «В селі починається не тільки медицина, а й наші проблеми в медицині. Для рівного і справедливого доступу до медичної допомоги, насамперед, в сільській місцевості, ми б хотіли запропонувати до ініційованої Президентом програми кілька штрихів – нас турбує: умови, в яких працюють медичні працівники – це дороги, інфраструктура, транспорт, який потребує кардинального оновлення; забезпечення автомобілем сімейного лікаря; створення корпоративного зв’язку для медпрацівників, програмного забезпечення для електронного реєстру пацієнтів; розвиток спеціалізованих стаціонарів; аптечне забезпечення; соціальний статус сільського медичного працівника, низька зарплата».

В кожній області сьогодні активно створюються і розвиваються об’єднані територіальні громади, а кожна громада вже відчула смак створення комфорних умов для мешканців села. На цьому наголосив голова Баранівської об’єднаної територіальної громади (Житомирська обл.) Анатолій Душка. Він також подякував Президенту за впровадження найголовнішої реформи – децентралізації, за можливість по-новому управляти своїми територіями, фінансами, процесами. «В цьому році Баранівська міська рада прийняла на свій баланс заклади охорони здоров’я – первинної і вторинної медицини. І я вважаю, що реформа стане ще кращою тоді, коли не тільки лікар, але й пацієнт турбуватиметься про своє здоров’я».

Президент України подякував лікарям, своїй команді, урядовцям, народним депутатам та представникам Міністерства охорони здоров’я за ефективну і конструктивну роботу та зазначив, що програма, так само, як і медична реформа загалом, також відкрита для повного і детального обговорення. Для реалізації програми потрібно інвестиції на суму 14,2 млрд грн. В бюджеті 2017 року вже передбачено 4 млрд грн., це кошти вилучені Генеральною прокуратурою у представників колишньої влади, на розвиток медичної галузі у сільській місцевості.

Прес-центр