ВІДБУЛОСЯ УСТАНОВЧЕ ЗІБРАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЛІКАРСЬКОЇ РАДИ

23.11.2015

23 листопада 2015 р. в конференц-залі Національного медичного університету імені О.О.Богомольця відбулося Установче зібрання Національної координаційної ради лікарських асоціацій і товариств України. Національна лікарська рада має на меті утвердження професійної автономії лікарів та запровадження лікарського самоврядування, як основи діяльності лікарської професії на благо суспільства.

На зібранні, в якому взяли участь делегати з понад 50 лікарських асоціацій і товариств України, було підтримано ініціативу створення Національної лікарської ради, як координаційного органу і платформи для співпраці всіх лікарів. 

У своєму виступі президент Всеукраїнського лікарського товариства, народний депутат Олег Мусій зазначив, що системі охорони здоров’я України, яка перебуває на шляху переходу від централізованої адміністративно-командної системи демократичних перетворень – вкрай необхідна самоврядна лікарська організація, побудована на принципах автономії професійної діяльності. 

Як свідчить досвід провідних країн світу та більшості країн Європи, значна роль в ефективному управлінні належить професіоналам та громадськості. Серед професійних інституцій роль лідера по праву займає саме лікарське самоврядування.

За словами ректора НМУ імені О.О. Богомольця Катерини Амосової, університет зацікавлений у створенні громадської платформи, що сприятиме підвищенню ефективності управління вітчизняною медичною галуззю в цілому, поліпшенню захисту прав та законних інтересів як лікарів, так і споживачів медичних послуг, тобто пацієнтів.

Під час зібрання також було заслухано доповідь доктора Раміна Парсі-Парса, начальника відділу міжнародних зв’язків Федеральної лікарської палати про основні принципи діяльності професійного самоврядування лікарів у Німеччині. 

«Виходячи із необхідності подолання глибокої кризи національної системи охорони здоров’я та проведення системних реформ, заявляємо про необхідність лікарського самоврядування. Закликаємо органи влади відповідальні за охорону здоров’я перетворити сферу охорони здоров’я на простір громадської співпраці у розробці та виконанні загальнодержавної програми розвитку національної системи» йдеться в Резолюції, прийнятої учасниками Всеукраїнської лікарської ради під час XIV З'їзду Всеукраїнського Лікарського Товариства в місті Одесі 10 вересня 2015 року.

Головою Ради обрано президента Асоціації стоматологів України доцента М.М.Угрина, першим заступником голови – президента Української асоціації сімейної медицини професора Л.Ф. Матюху, заступником голови – президента Української асоціації лікарів-дерматовенерологів і косметологів професора В.І. Степаненка, відповідальним секретарем – президента Української асоціації лікарів-психологів доцента Б.С.Божука.

 

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця

Новини Національного медичного університету імені О.О.Богомольця