ВІДБУВСЯ ІІ ЕТАП ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ СТУДЕНТСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ З ДИСЦИПЛІНИ “ХІРУРГІЯ”

17.03.2017

16-17 березня 2017 року на базі кафедри хірургії №4 Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся ІІ етап Всеукраїнської студентської олімпіади із дисципліни «Хірургія».

В урочистому відкритті заходу взяли участь проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько, проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко, директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко, професори кафедри хірургії № 4: Василь Храпач та Анатолій Бурка.

Привітала учасників із початком змагань з дисципліни «хірургія» професор Тетяна Черенько. Вона наголосила що, беручи участь в олімпіаді, студент зможе повністю проявити свою ерудицію та обізнаність. Тетяна Макарівна відмітила високий пілотаж більшості хірургів кафедри хірургії №4 і широкий діапазон операцій, які вони виконують. «Хірургія – це повсякденна важка праця, виснажливі багатогодинні операції, тривалі очікування виходжування пацієнта; це також наукова дисципліна, якій недостатньо філігранної майстерності, вона потребує обґрунтування необхідності застосування хірургічних методів. Саме тому хірурга можна порівняти з героєм-рятівником, якому все вдається», – наголосила проректор.

Вітання від ректора університету, професора Катерини Амосової передав проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти, професор Олександр Науменко. Він зауважив, що право проведення підсумкового етапу олімпіади надається найрейтинговішим кафедрам, які мають високий рівень підготовки фахівців та відповідають вимогам МОН України. Олександр Науменко ознайомив студентів з історією університету, а професор Анатолій Бурка – з історією створення кафедри хірургії №4.

Учасникам олімпіади передав вітання завідувач кафедри хірургії №4, професор Володимир Мішалов. Він наголосив, що сьогодні участь в Олімпіаді беруть найкращі представники хірургічних гуртків України. «Нам дуже приємно, що кафедру хірургії №4 обрали для проведення Підсумкового етапу Всеукраїнської олімпіади з хірургії, адже сама наша кафедра є опорною в Україні з даної дисципліни, а Київ – надзвичайне місто з яким, в рамках проведення Олімпіади, ви матимете змогу познайомитись».

Побажав успіхів студентам-учасникам і директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко: «Ви обрали не зовсім легку професію, вже пройшли певний етап становлення і психологічний, і моральний, тож бажаю лише здоров’я, бо коли його бережеш, розумієш, як дорого воно коштує».
В ІІ етапі Олімпіади взяли участь 25 студентів із 11 вищих медичних навчальних закладів та міст України: Києва, Полтави, Тернополя, Івано-Франківська, Сум, Харкова, Чернівців, Одеси, Запоріжжя, Луганська, Вінниці.

Протягом конкурсної частини студенти зі всіх медичних ВНЗ України вирішували тестові завдання, створені на основі екзамену USMLE Step2 Surgery, клінічні задачі та демонструвати вміння виконувати основні практичні навички у хірургії.

Журі, під головуванням професора Тетяна Черенько визначили переможців олімпіади:
1 місце – Дмитро Дубенко (Національний медичний університет імені О.О. Богомольця);
2 місце – Олександр Олефір (Харківський національний медичний університет);
3 місце – Василь Сайчук (Вінницький нацональний медичний університет імені М.І. Пигорова).

Кожен студент, який брав участь в олімпіаді отримав подарунки – рюкзаки з логотипом Всеукраїнської олімпіади з хірургії 2017, тонометри, пульсоксиметри, а також посібники з хірургії. Представники кафедри хірургії №4, за доручення завідувача кафедри, професора Володимира Мішалова підготували для студентів-учасників насичену культурну програму: вони побували в музеї кафедри анатомії людини НМУ, в Національному музеї медицини України, а також на виставі Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка.

Прес-центр