ВІДКРИТТЯ ЦЕНТРУ СИМУЛЯЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В УНІВЕРСИТЕТІ

24.11.2017

24 листопада 2017 року за участю ректора Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професора Катерини Амосової відбулося відкриття Центру симуляційного навчання для студентів, інтернів та курсантів – практикуючих лікарів з міста Києва, а також усієї України.

Втілення цього проекту в життя стало одним з важливих кроків адміністрації НМУ щодо впровадження в навчальний процес передових світових технологій з метою здобуття студентами практичного досвіду у лікарській діяльності. Вже найближчим часом майбутні медики університету відпрацьовуватимуть свої компетенції на унікальних дороговартісних фантомах.

За словами ректора НМУ, професора Катерини Амосової, впровадження і розширення сучасних інноваційних методів навчання – запорука постійного зростання якості підготовки лікарів-спеціалістів, що так необхідно нашій державі і є брендовою ознакою Національного медичного університету імені О.О. Богомольця. «Ми пишаємось тим, що зробили важливий крок до створення Центру симуляційного навчання, який є невід’ємною частиною вищої медичної освіти в світі. Це технологічне освітнє середовище, яке потребує суттєвих грошових вкладів, але це і забезпечує відпрацювання дій студента, лікаря, парамедика, медичної сестри в різних ситуаціях і є важливим кроком до набуття компетентностей, які має мати лікар. Цей проект дасть можливість мотивувати та зацікавити і першокурсників, які матимуть змогу з перших днів навчання відпрацювати реанімаційні заходи, щоб надати першу допомогу в невідкладній ситуації. Окрім Центру, студенти Університету відпрацьовують мануальні навички та серцево-легеневу реанімацію на клінічних кафедрах Університету, які також забезпечені манекенами. Наше подальше завдання – гармонізація зі світовими стандартами вищої медичної освіти, саме тому до кінця року запланований перехід на викладання за базовими англомовними підручниками для кращої інтеграції та інтернаціоналізації медичної освіти із залученням Протоколів», – підкреслила ректор Катерина Амосова.

Застосування симуляторів робить навчання та лікування майбутніх пацієнтів безпечнішим. На цьому наголосив директор Інституту післядипломної освіти НМУ, професор Юрій Кучин. «В Центрі відпрацьовують свої навики не лише студенти та інтерни, а й навчаються спеціалісти лікувальних державних та приватних клінік Києва. Тренінги вже пройшли лікарі-стоматологи Стоматологічного медичного центру НМУ. Студентів-медиків готуватимуть сертифіковані інструктори Європейської ради реаніматологів. Загальна кількість манекенів близько 20 одиниць: від простих – для відпрацювання таких навичок, як непрямий масаж серця чи дихання мішком амбу, забезпечення венозного доступу, до складних – манекен вагітної, симулятор травми, де можна задавати і змінювати параметри. Центр є мультидисциплінарним, багатопрофільним – манекени дозволяють імітувати складні ситуаційні задачі з акушерства та гінекології, терапії, анестезіології та педіатрії» – розповів Юрій Кучин.

Серед обладнання Центру – сучасні манекени новонароджених дітей та підлітків. Як розповіла декан медичного факультету №3, професор Оксана Виговська, всі звикли, що невідкладні стани – це дорослі пацієнти і часто забувають, що діти теж вимагають проведення реанімаційних заходів, потрапивши в дорожньо-транспортну пригоду, подавившись стороннім тілом, вони, як і дорослі потребують від лікарів знання невідкладних навиків. «На манекенах студенти зможуть відпрацювати різноманітні навички у дітей від народження до 18-ти річного віку, а це дасть можливість надавати допомогу «на автоматі», що є вищим класом професіоналізму, адже дозволяє лікарю не губитися у складних ситуаціях, а негайно діяти», – зазначила декан.

Відкриття Центру, впровадження симуляційного методу навчання, широкий спектр тренажерів для відпрацювання компетентностей з високим рівнем реалістичності, комп’ютерне та віртуальне моделювання різноманітних клінічних ситуацій являє собою нове спрямування в сучасній медичній школі підготовки висококваліфікованих лікарів в НМУ.

Прес-центр

Сюжет ТРК КИЇВ

Сюжет Канал 24