Ректора медуніверситету імені Богомольця Міністерство охорони здоров‘я відсторонило від обов‘язків 20 лютого після зриву ліцензійного іспиту для третьокурсників “Крок 1. Стоматологія”. Відповідну інформацію опублікували на сайті відомства. Причина – відсутність договору між вишем та Центром тестування.

“МОЗ України відсторонює від виконання обов’язків ректора НМУ ім. О.О. Богомольця Амосову К.М. Також у Міністерстві створюється комісія для всебічного розгляду цієї ситуації, а на час діяльності комісії від виконання обов’язків відсторонюється директор Центру тестування МОЗ України Булах І.Є.” – йдеться у повідомленні.

В той же час, як зазначає сама Катерина Амосова, керівництво університету зробило все можливе, аби іспит відбувся. Так, для закупівлі послуг Центру тестування був оголошений тендер через систему PROZORRO.

“Однак протягом місяця над нами був тиск і з боку Центру тестування, і профільного заступника міністра Лінчевського, для того, щоб ми підписали незаконний, корупційний договір з Центром тестування про закупівлю їхніх послуг для ліцензійних іспитів всіх студентів університету не в системі PROZORRO, відкритому тендері з PROZORRO, який ми оголосили, а за договірною процедурою, такий собі “междусобойчик” на суму півтора мільйони державних грошей”, – заявляє Катерина Амосова.
За її словами , щоб уникнути зриву іспиту, 19 лютого ректор та два проректори перерахували Центру тестування в якості цільової благодійної допомоги суму, необхідну для проведення “Крок 1. Стоматологія”.

Тим не менш, 20 лютого іспит так і не відбувся.

“Цинізм ситуації полягає в тому, що нашими студентами зманіпулювали. Вони їм не повідомили заздалегідь”, – зазначає Катерина Амосова. “І тільки потім їм сказали, що університет зірвав “Крок”. Це використання студентів для вирішення, для зведення зі мною особистих рахунків”.

Через зірваний іспит того ж дня студенти вийшли на пікет під стіни МОЗ.

“Коли ми прийшли, нам сказали очікувати, що наче “Крок” відбудеться. Ми сиділи під аудиторією, просиділи десь годину. І нам сказали.. нас всіх зібрали і сказали, що “Крок 1″ не відбудеться. Без цього іспиту ми не маємо права перевестися на четвертий курс”, – розповідає Катерина Власюк, третьокурсниця Стоматологічного факультету.

Ситуацію прокоментували в МОЗ. За словами заступника міністра Олександра Лінчевського, студентам призначать нову дату складання іспитів. Вину за зрив покладають на виш.

“Міністерство неодноразово надсилало листи з вимогою дотримуватися чинного законодавства, зокрема Закону “Про закупівлі” і зробити все необхідне, для укладення договорів з Центром тестування, чого зроблено не було”, – каже Олександр Лінчевський.

Адвокат Катерина Амосової Валентин Гвоздій – протилежної думки.

“Моя клієнтка, будучи ректором, не могла виконувати незаконні накази вищестоящого керівництва МОЗу, а саме заступника пана Лінчевського, який в письмовій формі примушував університет здійснити закупку послуг в обхід передбачених законом тендерних процедур, фактично вчинити злочин”, – констатує адвокат.

Також він вбачає конфлікт інтересів у призначенні в.о. ректора на час перевірки: “Встановлюючи і покладаючи виконання обов‘язків на відкритого ворога діючого ректора, який знаходиться у відкритій конфронтації з Катериною Амосовою порушує положення контракту”.

За словами адвоката, нині готується низка позовів, якими оскаржать діяльність Центру тестування та посадових осіб Міністерства. Звернуться і до НАБУ.

“Ми вбачаємо в таких діях організовані дії групи осіб, які системно, підтверджуючи це письмово, примушували посадових осіб університету до порушення закону. Відповідна заява до НАБУ готується нами в даний момент. І буде подана в найкоротші терміни”, – каже адвокат.

Тим часом, студенти вийшли на мітинг під Кабмін. Вимагають поновити ректора Катерину Амосову на посаді. Заступник голови Студпарламенту НМУ Айнур Багірова каже: “Ми вважаємо, що це незаконний шлях зняття ректора. Ми вважаємо це (зрив іспитів, прим.) саботажем. І це було спеціально зроблено, щоб спровокувати студентів проти ректора, звинувачуючи її в цьому. Просто це бій за крісло ректора”.

Джерело: 5 канал