ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ НМУ ДО ЛІВАНСЬКОЇ РЕСПУБЛІКИ

22.12.2016

Одним із пріоритетних напрямків діяльності університету на сучасному етапі є популяризація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у світі, як потужного навчального закладу та залучення збільшення частки студентів – іноземних громадян.

13-20 грудня 2016 року відбувся робочий візит до Ліванської Республіки (міста Бейрут, Захла, Біблос) делегації НМУ імені О.О. Богомольця у складі доцента кафедри хірургії №4, к.мед.н. Леоніда Маркулана та заступника декана по роботі з іноземними студентами, доцента кафедри терапевтичної стоматології, к.мед.н. Тетяни Тімохіної разом із директором ТОВ «Студмир» Яніною Ткаченко за сприянням доктора Шаді Хатіб (Chady Khatib). Програма візиту була підготовлена доктором Шаді Хатіб (Chady Khatib) разом із надзвичайним і повноважним послом України в Ліванській Республіці Ігорем Осташем та узгоджена ректором НМУ імені О.О. Богомольця, професором Катериною Амосовою.

Згідно з програмою робочих візитів відбулася зустріч учасників делегації з президентом профспілки фармацевтів Ліванської Республіки, доктором Жоржем Сілі (George Sili), під час якої було презентовано умови підготовки лікарів-провізорів в НМУ імені О.О. Богомольця, ознайомлення із навчальною програмою на фармацевтичному факультеті, умови навчання і проживання в гуртожитку Університету. Президент профспілки фармацевтів Ліванської Республіки, доктор Жорж Сілі (George Sili), виявив бажання провести офіційний візит до НМУ імені О.О. Богомольця в березні-травні місяці 2017 року та відвідати відповідні кафедри.

Учасники делегації відвідали передову клініко-діагностичну лабораторію «С.Е.М.А.» (С.Е.М.А.) в місті Бейрут, яка оснащена найсучаснішою діагностичною ендоскопічною та променевою апаратурою, біохімічними, імунологічними, цитологічними аналізаторами, апаратурою для гістологічних, бактеріологічних досліджень тощо. Випускник Харківської медичної академії післядипломної освіти, власник та керівник зазначеної установи доктор Шаді Хатіб (Chady Khatib) запропонував можливі напрямки співпраці, а саме реалізацію проекту щодо проходження безкоштовної тижневої клінічно-лабораторної практики для громадян Ліванської Республіки, що є студентами НМУ імені О.О. Богомольця.

За запитом батьків майбутніх вступників до співробітників філіалу ТОВ «Студмир» в Ліванській Республіці (місто Бейрут) проведено ознайомчу презентацію про діяльність НМУ імені О.О. Богомольця, останні здобутки в різноманітних сферах, умови та програми навчання, проживання в кампусі, переваги навчання на підготовчому відділенні та доцільність післядипломної освіти в НМУ імені О.О. Богомольця.

Учасники делегації відвідали посольство України в Ліванській Республіці, де відбулася зустріч із надзвичайним і повноважним послом України в Ліванській Республіці, к.філ.н. Ігорем Осташем та Асоціацією випускників колишнього СССР та незалежної України, в тому числі випускників НМУ імені О.О. Богомольця. Серед них – сім’я випускника НМУ імені О.О. Богомольця 1992 року громадянина Ліванської Республіки Саміра Матар (Samir Matar) та викладача кафедри латинської мови та медичної термінології Лариси Кірєєвої (з 1985 р. співробітник, з 1993-2001 рр. – викладач КМІ), які були присутні на зборах, як представники чисельної кількості родин, зацікавлених, щоб їх діти навчались в НМУ імені О.О. Богомольця. Обговорювались шляхи мінімалізації термінів отримання візи та оформлення відповідних документів для навчання громадян Ліванської Республіки в НМУ імені О.О. Богомольця. До уваги надзвичайного і повноважного посла України в Ліванській Республіці і ліванської громади було представлено деякі аспекти життя нинішніх студентів громадян Ліванської Республіки в НМУ та було надано вичерпні відповіді на запитання з приводу особливостей навчання та можливості проходження клінічної практики. З питань курації та зворотнього зв’язку з батьками було узгоджено перспективи співпраці з ТОВ «СТУДМИР».

Делегація Університету разом з Послом зустрілася з мером міста Захла Ассадом Зогайб (Assad Zogheib), звідки родом є переважна більшість випускників НМУ з Лівану. Оскільки місто є одним із центрів політичного життя Ліванської Республіки на зустрічі був присутній народний депутат партїї «Сила Лівану», член комітету з наукових питань, професор Шант Шеншеніан (Shant Chanchenian). Розглядалася та отримала підтримку пропозиція заснування підготовчих курсів для майбутніх абітурієнтів на території Ліванської Республіки для подальшого вступу в НМУ імені О.О. Богомольця, оскільки не всі бажаючі наразі мають змогу навчатись на підготовчому факультеті в Україні.

На офіційній зустрічі із радником президента профспілки фармацевтів Ліванської Республіки Айхам Ахмар (Ayham Ahmar) із делегацією НМУ імені О.О. Богомольця було обговорено питання перспектив майбутньої співпраці, а саме проходження підвищення кваліфікації провізорів Ліванської Республіки на кафедрах аптечної та промислової технології ліків та хірургії №4 НМУ та було заплановано ряд зустрічей для деталізації кроків виконання проекту.
Запланована та узгоджена зустріч із в.о. міністра освіти Ліванської Республіки, на жаль, не відбулася через реформування всього кабінету міністрів в період робочого візиту делегації НМУ імені О.О. Богомольця.

В місцевих ЗМІ та на офіційних сайтах Ліванської Республіки було висвітлено інформацію про зміст робочих зустрічей делегації НМУ імені О.О. Богомольця та про широкий спектр можливостей надання освітніх послуг в сфері медицини іноземним громадянам.