ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ НМУ ДО ЯГЕЛОНСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ

21.06.2017

12-14 червня 2017 року делегація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця побувала з робочим візитом в одному з найстаріших університетів Європи – Ягелонському університеті, Колегіум Медікум. До складу делегації увійшли: ректор НМУ, професор Катерина Амосова, проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко, проректор з міжнародних зв’язків професор Олеся Линовицька, декан медичного факультету № 1, професор Володимир Мельник, декан медичного факультету № 2, доцент Наталія Літвінова, декан стоматологічного факультету, професор Наталія Біденко, директор Інституту післядипломної освіти, професор Юрій Кучин, завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, професор Вадим Шипулін, завідувач кафедри хірургії №4, професор Володимир Мішалов.

Ягелонський університет був заснований у 1364 році, до складу якого входило три факультети: медицина, право, філософія, а сьогодні – це 17 факультетів, де давні традиції тісно поєднуються з сучасними науковими досягненнями та інноваціями. Візит делегації НМУ співпав з нагородженням Колегіум Медикум Ягелонського університету як кращої вищої медичної школи Польщі за даними цьогорічного національного рейтингу університетів, який проводить фундація “Перспективи”. В рамках візиту відбулися робочі зустрічі делегації НМУ з професором Томашем Гроджіцкім – проректором Колегіум Медикум, професором Беатою Тобіаш-Адамчик – представником ректора Ягелонського Університету Колегіум Медикум з питань навчання та міжнародної співпраці, професором Марком Санаком – представником ректора Ягелонського Університету Колегіум Медикум з питань науки та розвитку, професором Єжи Вордлічка – представником ректора Ягелонського Університету Колегіум Медикум з клінічних питань, професором Пьотрем Ріхтером – представником ректора Ягелонського Університету Колегіум Медикум з питань загальних, професором Томашем Бжостка – Деканом факультету наук о здоров’ї, професором Рафалом Олшанскім – продеканом з питань науки та міжнародної співпраці лікувального факультету, доктором Міхалом Новаковскім – в.о. директора відділу медичної дидактики.

В ході обговорень були підведені підсумки попередньої роботи, поточні проекти та закладені підвалини наступних напрямків співпраці. Були розглянуті перспективні вектори наукових досліджень, можливості щодо проведення спільних міждисциплінарних досліджень, а також спільних освітніх проектів. В Ягелонському Університеті протягом декількох років інтенсивно впроваджуються механізми з підвищення якості освітнього процесу, тому особливий акцент було зроблено на запровадженні спільних програм, які впливають на підвищення якості навчання, впровадження новітніх педагогічних та інноваційних технологій. Були узгоджені програми стажувань викладачів, студентів, здобувачів PhD ступеня з НМУ та Ягелонського університету. Обговорені питання спільної співпраці в сфері “Громадське здоров’я”, участі у спільних освітніх проектах в рамках програми ЄС “Єразмус+”, проведення майстер-класів за різними спеціальностями. Під час візиту делегація ознайомилась з роботою Малопольського центру біотехнологій Ягелонського Університету, який складається з шести окремих центрів, що взаємодоповнюють один одного по дослідницьким тематикам: біотехнологія, безпека харчових продуктів, структурна біологія, нутрігеноміка, нейробіологія та біоінформатика. Даний центр залучений до участі в трьох проектах програми “Горизонт 2020”. Співробітники НМУ відвідали відділення екстреної допомоги та інтенсивної терапії, хірургії, внутрішніх хвороб, де ознайомились з організацією навчального процесу. Характерною особливістю освітнього процесу в Колегіум Медікум Ягелонського університету є мала кількість студентів в групі (до 6 чоловік залежно від дисципліни). Дотримання такого співвідношення значною мірою впливає на якість навчання. Важливим аспектом стало обговорення питань навчання студентів з інших країн, особливо навчання на клінічних спеціальностях. Варто зазначити, що в Ягелонському університеті, переважна більшість іноземних студентів є громадянами США, Канади, Норвегії. Також делегація НМУ відвідала департамент медичної дидактики, де ознайомились з інноваційними педагогічними технологіями навчання, які впроваджуються в Ягелонському університеті та системою моніторингу якості освітнього процесу.

Відділ міжнародних зв’язків