ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ УНІВЕРСИТЕТУ В АРАБСЬКУ РЕСПУБЛІКУ ЄГИПЕТ

24.05.2017

15-19 травня 2017 року делегація Національного медичного університету імені О.О. Богомольця у складі проректора з наукової роботи, професора Тетяни Черенько та першого заступника декана по роботі з іноземними студентами, доцента Тетяни Тімохіної побувала з робочим візит в Арабській Республіці Єгипет (м.Каїр). Програма робочої поїздки була підготовлена президентом єгипетського земляцтва в Україні, к.мед.н., доктором Валідом Аттія та узгоджена з ректором НМУ імені О.О.Богомольця, професором Катериною Амосовою.

На сьогодні в Україні навчається понад 2250 студентів з Арабської Республіки Єгипет у різних ВУЗах. В Національному медичному університеті імені О.О.Богомольця навчається 101 громадянин Арабської Республіки Єгипет, в число яких входять 66 осіб, що були зараховані на навчання в 2016 році. В Посольстві України в Арабській Республіці Єгипет (м.Каїр) відбулася офіційна зустріч делегації НМУ з Надзвичайним і Повноважним Послом України в Арабській Республіці Єгипет Геннадієм Латієм, Радником з консульських питань Сергієм Куликовим та Радником з політичних питань Віталієм Матійчуком. У ході розмови обговорювалися питання, вирішення яких може сприяти ефективному та якісному навчанню майбутніх студентів, збільшенню їх кількості, а саме: останні зміни в чинному законодавстві України щодо строків та нових правил оформлення візових документів, активізація пропаганди вітчизняної вищої медичної освіти в Арабській Республіці Єгипет, підвищення вимог до середнього балу атестату для абітурієнтів Національного медичного університету. Були обговорені різноманітні аспекти міграційних правил, умови підтримки студентів, оплати проживання та навчання.

Згідно з програмою робочих візитів відбулася зустріч учасників делегації зі слухачами середньосвітньої школи Genius American School (м.Каїр). Дана установа є провідною в Арабській Республіці Єгипет, про що свідчить її висока репутація та рівень підготовки викладацького колективу. Викладання в школі проводиться виключно англійською мовою та проходження навчання є 12-річним. Широкий спектр навчальних програм та ґрунтовність підготовки випускників освітнього закладу забезпечує можливість вступу до будь-якого з ВУЗів країни, а вартість навчання за рік, співставна з такою в НМУ імені О.О. Богомольця, що робить її випускників також потенційними абітурієнтами медичного університету. Із мультимедійною презентацією перед слухачами школи про переваги навчання в НМУ імені О.О. Богомольця виступили проректор з наукової роботи, професор Тетяна Черенько та перший заступник декана по роботі з іноземними студентами, доцент Тетяна Тімохіна. В презентації були висвітлені умови та програми навчання, наявність розгалуженої мережі клінічних баз в лікувально-профілактичних закладах м. Києва, продемонстровані можливості матеріально-технічної бази та, найголовніше, можливості проходження клінічної практики під курацією викладачів Університету, міжнародну співпрацю та рейтинги НМУ імені О.О. Богомольця. Також були представлені нові умови прийому до університету, умови проживання в гуртожитку. Серед присутніх були майбутні лікарі, що вже впевнені із вибором своєї спеціальності, а саме стоматології. Доцент кафедри терапевтичної стоматології Тетяна Тімохіна розповіла учням закладу про привілегії вибору НМУ імені О.О. Богомольця, як власника Стоматологічного медичного центру – однієї з найбільших в Європі баз для отримання стоматологічної спеціальності. Зацікавлені запитувачі дізналися про різновид кафедр, можливість практичної роботи із пацієнтами, починаючи з другого року навчання і повне забезпечення стоматологічними матеріалами, можливість участі у консультаціях та ознайомлення з лікуванням хворих найрідших та найскладніших нозологій. Різновид запитань випускників про новітні наукові розробки Університету, на які відповіла професор кафедри неврології Тетяна Черенько, засвідчив про дійсно високий інтелектуальний розвиток потенційних абітурієнтів. На чисельні питання про культорологічні, соціальні аспекти проживання в Україні, віросповідування, діаспору єгиптян в Україні, курацію та підтримку їх знаходження в нашій країні відповів доктор Валід Аттія. Членам делегації було проведено ознайомчу екскурсію середньосвітньої школи Genius American School, надана можливість спостерігати за учбовим процесом та заняттями з фізичного виховання. Задоволеними від зустрічі залишились як майбутні абітурієнти, так і делегати від НМУ, адже сучасним і постійним напрямком розвитку Університету є не тільки підвищення якості надання медичної освіти, але й підвищення середньоосвітнього рівня вступників.

За планом відбулася зустріч із батьками майбутніх абітурієнтів, на яку завітали й батьки теперішніх студентів НМУ імені О.О.Богомольця. Окрім побутових аспектів знаходження в Україні, батьки просили деталізувати останні наукові здобутки в різноманітних медичних сферах, тривалість і особливості навчання на програмах до- та післядипломної підготовки в НМУ імені О.О. Богомольця, можливості безпосередньої роботи з пацієнтами. Багато хто виявив бажання пройти спочатку навчання на підготовчому відділенні російською мовою. Делегатами було представлено деякі аспекти життя та навчання нинішніх студентів громадян Арабської Республіки Єгипет в НМУ імені О.О. Богомольця.

Науково-дослідна частина
Деканат факультету підготовки іноземних громадян