XIII З’ЇЗД ПЕДІАТРІВ УКРАЇНИ “АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ПЕДІАТРІЇ”

12.10.2016

11 жовтня 2016 року в Українському Домі відкрив свою роботу ХIII з’їзд педіатрів України «Актуальні проблеми педіатрії». Цього року в роботі з’їзду беруть участь понад 1000 фахівців – зокрема, з дитячої пульмонології, алергології, гастроентерології та нутриціології, ендокринної патології, неонатології, психосоматики, медичної психології та психотерапії з усієї України. Наукова програма Конгресу педіатрів України передбачає лекції провідних вчених з основної тематики наукової програми, доповіді на пленарних та секційних засіданнях, дискусії на симпозіумах і семінарах, на яких обговорюються найбільш актуальні проблеми захворювань у дітей. У рамках конгресу традиційно організовується фармакологічна виставка, на якій представники фармацевтичних компаній знайомлять учасників конгресу із новими лікарськими препаратами і засобами, які використовуються в педіатричній практиці.

Цьогорічний конгрес відкрив Президент Асоціації педіатрів України, академік НАМН України, професор Ю.Г. Антипкін, який зачитав присутнім вітальні листи від Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України, а також зазначив позицію Асоціації педіатрів щодо стану медичної галузі України, та висловив подяку всім лікарям, які надають медичну допомогу дітям. Вчені НМУ імені О.О.Богомольця отримали Подяку від Асоціації педіатрів за багаторічну організаційну та лікарську діяльність в галузі педіатрії і вагомий внесок у збереження здоров’я дітей України: професори кафедри педіатрії №1 Тяжка О. В., Боброва В.І., Починок Т.В., педіатрії №2 Кривопустов С.П., педіатрії №4 Бурдай В.Г., Мітюряєва І.О., Чуриліна А.В., завідувачі кафедр педіатрії №2 Волосовець О.П., педіатрії №5 Лукашук В.Д., педіатрії післядипломної освіти Марушко Ю.В.

Також у відкритті взяли участь почесні гості з’їзду: Президент Національної академії медичних наук України, академік Цимбалюк В.І., який зазначив про великі досягнення Академії не дивлячись на труднощі фінансування і перспективи розвитку української практичної медицини і науки. Депутат Верховної Ради України VIII скликання Березенко С.І. в свої промові підкреслив, що педіатрія повинна залишитись в первинній ланці медицини. Діти мають право на кваліфіковану, професійну медичну допомогу, але на жаль сімейні лікарі сьогодні не готові професійно лікувати дітей, особливо немовлят.

Секційні засідання відкривали доповіді про нагальні питання педіатричної науки, освіти та практичної діяльності. Зокрема, заступник директора ДУ «Інститут педіатрії, акушерства та гінекології» Омельченко Л.І. та головний позаштатний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності «Педіатрія» Бекетова Г.В. звернули увагу присутніх на незадовільний стан здоров’я школярів України, сучасні тенденції захворюваності та смертності. В рамках науково-практичної частини конгресу, прозвучали доповіді провідних спеціалістів за різними напрямами педіатрії, в яких особливу увагу звертали на новітні технології діагностики, лікування та профілактики соціально-значимих захворювань дитячого віку, раціональну фармакотерапію в клінічній педіатрії, проблеми інфекційної патології дитячого віку та вакцинації.

Завідувач кафедри клінічної імунології та алергології НМУ імені О.О.Богомольця, професор Курченко А.І. прочитав лекцію «Роль імунної відповіді у розвитку гострих респіраторних захворювань». Академік Майданник В.Г. та професор Крамарьов С.О. доповіли про результати власних клінічних досліджень та представили результати міжнародного рандомізованого контрольованого дослідження лікування гострих респіраторних інфекцій. Завідувач кафедр педіатрії №1, професор Березенко В.С. у своїй доповіді «Диференційований підхід до лікування аутоімунного гепатиту у дітей» презентувала сучасне бачення схем лікування та вимог до результатів терапії аутоімунних гепатитів у дітей. На завершення секційного дня відбулось пленарне засідання з паліативної допомоги дітям, де учасники змогли обговорити актуальні питання, стратегію розвитку паліативно-хоспісної допомоги дітям з урахуванням сучасних принципів біоетики.

Прес-центр