З ДНЕМ ВИЗВОЛЕННЯ КИЄВА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ !

06.11.2018

З ДНЕМ ВИЗВОЛЕННЯ КИЄВА ВІД ФАШИСТСЬКИХ ЗАГАРБНИКІВ

Шановні ветерани!
Від щирого серця вітаємо Вас з 75-річчям з Дня визволення Києва від фашистських загарбників!
В цей визначний день ми вшановуємо пам’ять наших воїнів-визволителів, загиблих у Другій світовій війні, які віддали своє життя за рідну землю, за щастя і свободу свого народу.
Ми низько вклоняємось і висловлюємо глибоку вдячність всім ветеранам, які тяжко працювали в ім’я Перемоги і піднімали з руїн нашу країну.
Ваш героїзм і мужність, непохитна воля, відданість та любов до Батьківщини були і завжди будуть прикладом для всіх наступних поколінь. Шановні ветерани, дозвольте від усього серця побажати Вам міцного здоров’я, уваги та турботи рідних, щастя й благополуччя, довгих років життя!

10 фактів про окупацію і визволення столиці
1. Окупація міста тривала 778 днів.
2. За війну місто втратило десятки будівель, був підірваний Хрещатик, на повітря злетіли всі мости і Успенський собор в Лаврі.
3. Операція з визволення Києва тривала понад три місяці.
4. Штурм Києва почався ранком 3 листопада 1943 року. Танкісти 3-ї гвардійської армії з піхотою, в ніч на 4 листопада, пішли в атаку із увімкненими сиренами й засвіченими фарами. 6 листопада 1943 солдати Червоної армії увійшли до столиці України, форсувавши з боями Дніпро.
5. Загальна кількість втрат під час битви за Київ – 417000 загиблих, поранених і зниклих безвісти.
6. Київська наступальна операція, яка тривала з 3-го до 13 листопада 1943 року і була складовою частиною Битви за Дніпро – так називають ряд пов’язаних військових операцій військ СРСР.
7. Загалом битва за Дніпро тривала з серпня по грудень 1943 року, ставши однією з наймасштабніших операцій світової історії. Якщо вважати битву за Дніпро однією операцією, то жертви перевищать найкривавішу військову операцію людства – битву під Сталінградом.
8. Столицю України було визволено військами 1-го Українського фронту під командуванням Миколи Ватутіна та Першою Чехословацькою бригадою з закарпатськими українцями.
9. За мужність і героїзм при визволенні Києва було нагороджено орденами і медалями 17500 бійців і командирів.
10. На честь визволителів міста названа станція метро Героїв Дніпра.

Відділ організаційно-педагогічної роботи та довузівської підготовки