ЗАНЯТТЯ ДЛЯ СТАРШОКЛАСНИКІВ З НАДАННЯ ПЕРШОЇ ПСИХОЛОГІЧНОЇ ДОПОМОГИ

11.04.2017

6 квітня 2017 року студенти медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О. Богомольця під керівництвом заступника декана, доцента Богдана Божука провели для старшокласників однієї з столичних шкіл заняття з Першої психологічної допомоги в рамках реалізації спільного освітньо-інформаційного проекту медико-психологічного факультету НМУ та Української асоціації лікарів-психологів.

Під час зустрічі представники університету розповідали школярам про психічне здоров’я, яке є невід’ємною складовою здоров’я людини, проте довгий час було витіснене із загальної медицини та звужене до компетенції психіатричної служби. «Сьогодні з кожним днем відновлює втрачені позиції комплексний біопсихосоціальний підхід до здоров’я, розуміння нерозривної єдності “psyche” і “soma”. Всі ми розуміємо, що кожен з фахівців має мати свою сферу професійної відповідальності і надавати допомогу в межах своїх компетенцій.

Тільки лікарі за спеціальністю «медична психологія», завдяки комплексності та глибині своєї підготовки здатні здійснювати компетентну діяльність у відповідності до біопсихосоціального підходу», – зауважив Богдан Божук.

Особливої уваги потребує підтримка психічного здоров’я дітей, оскільки саме вони є найвразливішою категорією. Перша допомога – це ті навички, які можуть зберегти життя, запобігти розвитку ускладнень чи полегшити ступінь патологічного розладу. Все це стосується і першої психологічної допомоги. Адже не даремно ця тема була визначена темою Дня психічного здоров’я -2016.

За словами заступника декана медико-психологічного факультету, вивчення основних принципів першої психологічної допомоги допоможе надавати якісну підтримку людям, які знаходяться в стані надсильного стресу, а також дасть знання що не треба говорити (чи робити). «Рівень знань людей з першої медичної допомоги є вкрай низьким, а рівень знань з першої психологічної допомоги – практично дорівнює нулю. Переконані, що завдяки спільним зусиллям науковців та практиків ми зможемо донести ці знання до кожного молодого громадянина нашої держави, а багато з них захоче пов’язати своє майбутнє з охороною психічного здоров’я та вирішить вступати на медико-психологічний факультет НМУ», – наголосив Богдан Божук.

Деканат медико-психологічного факультету