ЗАСІДАННЯ КОМІСІЇ З ПИТАНЬ БІОЕТИЧНОЇ ЕКСПЕРТИЗИ ТА ЕТИКИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

30.03.2017

28 березня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулося засідання Комісії з питань біоетичної експертизи та етики наукових досліджень.

Захід проходив під головуванням завідувача кафедри гістології, професора Юрія Чайковського(голова Комісії) спільно з учасниками школи-семінару «Проблеми біоетики та фізики живого» (науковий керівник доцент кафедри медичної і біологічної фізики Анатолій Єгоренков).

На засіданні були присутні члени Комісії з біоетики, а також студенти першого курсу та аспіранти НМУ імені О.О. Богомольця.

Під час зустрічі була представлена доповідь «Біомедичні та біоетичні проблеми ожиріння людини» (доповідач – аспірант кафедри загальної хірургії №2 Кривопустов М.С.). Після доповіді відбулося обговорення не лише біомедичних, а також соціально-психологічних та етичних аспектів цієї проблеми. В обговоренні взяли участь і студенти, і науковці Університету. Увагу студентів було зосереджено на проблемі психологічної взаємодії лікаря та пацієнта. Цікаві для присутніх коментарі з теми були отримані від професора Чайковського Ю. Б., професора Натрус Л.В., професора Яворовського О. П., доцента Єгоренкова А.І., доцента Селюкова Г.І. та інших членів Комісії.

Також не залишила байдужими дискусійна пропозиція частини наукової спільноти про додаткове оподаткування солодких напоїв, для врахування ризиків виникнення захворювань, що пов’язані з хворобами ожиріння. Комісія продовжувала планову роботу по експертному біоетичному аналізу наданих протоколів дисертаційних досліджень.

Кафедра медичної і біологічної фізики