ЗАСІДАННЯ РОБОЧОЇ ГРУПИ З МЕТОДИЧНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ КЛІНІЧНОГО СПРЯМУВАННЯ ДИСЦИПЛІНИ “АНАТОМІЯ ЛЮДИНИ”

28.12.2016

27 грудня 2016 року в адміністративному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбулося засідання Робочої групи з методичного забезпечення клінічного спрямування дисципліни «Анатомія людини». Нарада проходила за участю ректора НМУ, член-кореспондента НАМН України, професора Катерини Амосової.

«Ми починаємо проект в галузі підвищення якості освіти. Тому хочу поділитися досвідом Каролінського Інституту (Швеція). Там кожна тема з анатомії викладається з демонстрацією клінічних випадків для заохочення студентів, щоб вони мали стимул вчити анатомію і не втрачати його незважаючи на важкий предмет. Тобто, це клінічна орієнтованість викладання фундаментальних дисциплін і ми беремо на це курс», – наголосила ректор Катерина Амосова. Щодо викладання анатомії у нашому університеті, то є велика проблема, яку відчувають клініцисти. Оскільки кількість термінів з анатомії колосально велика – студенти розгублюються і не знають основних елементарних речей. Тому питанням №1 є перегляд кількості анатомічних понять і термінів, які мають вивчати наші студенти, в сторону їхнього скорочення. З цією метою, розпитавши викладачів і завідувача кафедри анатомії КІ і за їхніми рекомендації ми привезли найкоротшу версію підручника з нормальної анатомії, яку передали нашим кафедрам. Крім того, за останні 2 місяці 2 наші кафедри нормальної і топографічної анатомії, працюючи разом зробили скорочення підручника з анатомії і ця попередня скорочена версія опублікована на офіційному сайті Університету (ПІДРУЧНИК З АНАТОМІЇ ЛЮДИНИ).

За результатами робочої наради було винесено проект рішення щодо скорочення анатомічних термінів і насиченості програми клінічними випадками.
1. Взяти до уваги пропозиції клінічних кафедр щодо тексту підручника (в бік його скорочення), надавати пропозиції в двох копіях-примірниках координаторам проекту – завідувачу кафедри анатомії людини, професору Віктору Черкасову та завідувачу кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії, професору Віктору Черняку. Термін: один місяць (до 1 лютого 2017 року).

2. Помістити на сторінки підручника дані допоміжних методів досліджень – КТ, МРТ, візуалізацію норма-патологія з еталонами та ілюстраціями на цих знімках анатомічних утворюваннях, які є в тексті підручника, щоб можна було побачити їх рентгенологічно, зокрема кістки. (Наприклад, помістити ті ілюстрації, які б вражали студентів яскравою патологією. Такі знімки зацікавлюватимуть студентів. Обов’язково умовою є те, що один знімок має бути нормою, а інший – еталон інтерпретації з позначенням анатомічних утворювань, які можна бачити на цьому методі візуалізації). Термін: один місяць (до 1 лютого 2017 року).

3. Корекція тестової бази ЛІІ «КРОК 1» з анатомією, яка кафедрою вибрана. Термін: два місяці (до 1 березня 2017 року).

Підсумовуючи засідання, ректор НМУ, професор Катерина Амосова зауважила, що до 1 лютого 2017 року має бути скоректований підручник з анатомії людини з ілюстраціями і схемами, а також додатковим матеріалом візуалізації норма-патологія з відповідними еталонами. Протягом січня робоча група спільно з координаторами проаналізує пропозиції, які надходитимуть від клінічних кафедр університету.

Прес-центр