ЗАСІДАННЯ СТУДЕНТІВ ТА ІНТЕРНІВ “ВІД АРХІВНИХ ІСТОРІЙ ХВОРОБ ПОЧАТКУ ХХ СТОЛІТТЯ ДО ЦІКАВИХ КЛІНІЧНИХ ВИПАДКІВ СЬОГОДЕННЯ”

14.04.2017

12 квітня 2017 року в Національному музеї медицини України відбувся круглий стіл для студентів та лікарів-інтернів, організований кафедрою внутрішньої медицини №1 та кафедрою терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти, а також створеним на їх базі Клубом «Терапевтичні вечорниці».

Організатори зустрічі обрали для учасників цікаву тему, яка полягала у клінічному розборі хвороб від досвідчених спеціалістів кафедр: «Від архівних історій хвороб початку ХХ сторіччя до цікавих клінічних випадків сьогодення». У заході взяли участь: завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, директор Національного музею медицини України, професор Вадим Шипулін; завідувач кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти НМУ, професор Олена Губська; доцент кафедри терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти Анатолій Таран; доцент кафедри внутрішньої медицини №1, Володимир Чернявський, а також представники кафедр, студенти та лікарі-інтерни.

Як розповів завідувач кафедри внутрішньої медицини №1, професор Вадим Шипулін, саме на кафедрі внутрішньої медицини №1 вперше на медичному факультеті Університету Святого Володимира в 1881 році був створений студентський науковий гурток за спонсорської підтримки тодішнього завідувача кафедри професора Фрідріха Мерінга. До складу гуртка тоді входили студенти Кисель, Яновський та Черняховський. А сьогодні захід зібрав понад 50 учасників.

Протягом круглого столу молоді лікарі та викладачі кафедр у своїх презентаціях представляли цікаві клінічні випадки із їхньої лікарської практики. Доцент Чернявський В. підготував презентацію на тему: «Клінічні «маски» ГЕРХ. Випадок із практики»; Губська О., Кононюк О., Назаренко Є., Кутузова К. – клінічний випадок «Вбивча краса»; а аспірант Альянова Т. роботу на тему «Клінічний випадок».

Професор Вадим Шипулін також презентував випадок ведення хворого, взявши з архівних документів історію хвороби 1891 року укладача скелетів з Анатомічного театру Осипа Івановича Шкитовича, який лікувався в терапевтичній факультетській клініці. Професор приховав діагноз хворого і запропонував студентам та інтернам за результатами обстеження поставити правильний діагноз. Цікаво, що тоді серед засобів діагностики було лише вимірювання температури та аналіз сечі. За правильно поставлений діагноз студентка Оксана Падалиця (медичний факультет №2, 5 курс) та Вікторія Товщик (медичний факультет №4, 4 курс) отримали запрошення на екскурсію в Національний музей медицини України. Також під час засідання Вадим Шипулін продемонстрував як ще в 1891 році троє студентів вели історію хвороби хворого – розбірливо та акуратно записуючи усі дані анамнезу. А також показав учасникам пам’ятку, де було описано як саме лікар повинен збирати анамнез та заповнювати історію хвороби.

Прес-центр