ЗАСІДАННЯ ВЧЕНОЇ РАДИ

26.05.2017

25 травня 2017 року в аудиторії №2 імені В.О. Караваєва морфологічного корпусу відбулося засідання Вченої ради Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, під головуванням ректора, професора Катерини Амосової.

До реалізації порядку денного, за надання медичної допомоги у районах проведення АТО у складі Першого добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова у лютому, березні та квітні 2017 року Подякою добровольчого мобільного шпиталю ім. Миколи Пирогова було нагороджено магістра кафедри дитячої хірургії Олексія Голубенка.

Першим на порядку денному був виступ ректора, професора Катерини Амосової Завдання кафедр Університету щодо удосконалення і модернізації навчального процесу у наступному році.
Рішення:
1.Провести обговорення стратегічних цілей в галузі освіти і шляхів їхньої реалізації на засіданнях кафедр.
Відповідальні: зав кафедрами
Термін: до 30.06.2017
2. Надати обгрунтовані (щодо мети і конкретних шляхів реалізації) заявки на матеріальне забезпечення практичної спрямованості навчального процесу із виділенням «програми-мінімум» (додаток – список наявного обладнання)
Відповідальні: зав кафедрами
Термін: до 30.06.2017
3. Підготувати наказ по НМУ щодо завдань кафедр з підвищення якості освіти на 2017/18 н. р.
Відповідальна: проректор О.В. Стеченко
Термін: 20.06.2017
Завдання кафедр Університету щодо удосконалення і модернізації навчального процесу у 2017/18 навчальному році

З найкращими побажаннями у День народження привітали член-кореспондента НАМН України, лауреата Державної премії України, завідувача кафедри гігієни та екології №1, професора Василя Бардова.

За сумлінну, бездоганну працю, значний особистий внесок у розвиток медичної освіти і науки, високий професіоналізм, активну громадянську позицію Почесною грамотою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця (у рамках співпраці з КПІ імені Ігоря Сікорського) було нагороджено Заслуженого діяча науки і техніки України, двічі лауреата Державної премії України, засновника Міжуніверситетського медико-інженерного факультету, директора Навчально-наукового медико-інженерного центру (ННМІЦ) професора Валентина Яценка.

За багаторічну, сумлінну, бездоганну працю, значний особистий внесок у розвиток медичної освіти і науки, високий професіоналізм, активну громадянську позицію Почесною грамотою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця були нагородженні ювіляри: член-кореспондент НАМН України, завідувач кафедри акушерства і гінекології №1, професор Борис Венцківський та професор кафедри гігієни та екології №2 Юрій Паустовський.

А також присвоєно Вчене звання «Професор» по кафедрі хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії Ярославі Кульбашні, Вчене звання «Доцент» присвоєно: Олені Демі (кафедра гігієни та екології №3) і Олені Кучеренко (кафедри гігієни та екології №3).

Наступним на порядку денному було заслухано питання Про організацію навчального процесу та затвердження робочих навчальних планів на 2017/2018 н.р. Про академічну заборгованість студентів Університету станом на 1 травня 2017 року, доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи доцент Олена Стеченко.

Рішення:
1. Інформацію про робочі навчальні плани на 2017/2018 н. р. взяти до відома.
2. Затвердити робочі навчальні плани підготовки фахівців в Університеті за курсами та спеціальностями на 2017/2018 н. р.
3. Затвердити підходи до організації навчального процесу в Університеті на 2017/2018 н. р. (1 курс – за сесійною системою, 2-6 курси – за модульною).
4. Проректору з науково-педагогічної роботи, начальнику НМВ за результатами рішення Вченої ради підготувати наказ.
Термін виконання: до 31.05.2017 р.
5. Контроль за виконанням рішення покласти на проректора з науково-педагогічної роботи.

Поточні справи:

1. Про утворення кафедри медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко

Рішення:
1.1 Створити кафедру медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини з 1 вересня 2017 року.
1.2. Закріпити кафедру медицини надзвичайних ситуацій та тактичної медицини за факультетом підготовки лікарів для Збройних Сил України.
1.3 Проректору з науково-педагогічної роботи, начальнику НМВ підготувати наказ за результатом рішення Вченої ради.
Термін виконання: до 31.05.2017 р.
1.4. Контроль за виконанням рішення покласти на проректора з науково-педагогічної роботи.

2. Про результати анкетування студентів Університету щодо задоволеності лекціями на 1-3 курсах (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи доцент Олена Стеченко).

Рішення:
1.Інформацію про результати анкетування студентів Університету щодо задоволеності лекціями на 1-3 курсах взяти до відома.
2. Завідувачам кафедр, які викладають навчальні дисципліни на 1-3 курсах, забезпечити:
2.1. до 20 червня 2017 року – обговорення результатів анкетування студентів щодо задоволеності лекціями на методичних нарадах кафедр;
2.2. до 1 вересня 2017 року – розробку шляхів удосконалення та осучаснення змісту й форми викладення лекційного матеріалу;
2.3. до 1 січня 2018 року – створення відеокурсів лекцій з дисциплін 1 курсу (короткий курс лекцій, розгорнутий курс, додаткові лекції);
2.4. до 1 вересня 2017 року – надання пропозицій щодо змісту анкети для анкетування рівня задоволеності студентів лекціями;
2.5. до 1 червня 2017 року – надання пропозицій до НМВ щодо тривалості лекцій у 2017/2018 н.р. з дисциплін.
3. Проректору з науково-педагогічної роботи, начальнику НМВ за результатами рішення Вченої ради підготувати наказ.
Термін виконання: до 05.06.2017 р.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на проректора з науково-педагогічної роботи.

3. Щодо присвоєння почесного звання «Заслужений лікар України» асистенту кафедри ортопедичної стоматології Святославу Прохорову (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

4. Про рекомендацію до друку підручника «Inorganic Chemistry» (автори: НМУ імені О.О. Богомольця ̶ проф. В.О. Калібабчук , доц. В.Б. Ємельянов, доц. В. І. Галинська, доц. Г.М. Зайцева, доц. Я.М. Пушкарьова, доц. В.Л. Сліпчук, доц. І.Г. Телегеєв, доц. Л.В. Філіппова; Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького доц. В.В. Огурцов, доц. О.В. Кленіна, ас. О.І. Маршалок, доц. О. М. Роман (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

5. Про рекомендацію щодо друку підручника англійською мовою «Ophthalmology» за редакцією професора Вітовської О.П. (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

6. Про затвердження програми та навчальних планів циклу тематичного удосконалення «Новітні лазерні технології в урології» для лікарів-урологів, хірургів (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

7. Про затвердження навчального плану і програми циклу тематичного удосконалення «Принципи кольпоскопічної діагностики з позицій міжнародних стандартів» (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

8. Про затвердження навчального плану і програми циклу тематичного удосконалення «Скринінг та діагностика найбільш поширених онкологічних захворювань (раку легень, раку молочної залози, раку шкіри та меланоми, колоректального раку)» (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

9. Про затвердження навчального плану і програми циклу тематичного удосконалення «Лабораторна діагностика захворювань печінки», «Противірусна терапія хронічного гепатиту С препаратами прямої дії» для лікарів-інфекціоністів, гастроентерологів і сімейних лікарів. (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

10. Про рекомендацію внесення науково-практичної конференції «Досягнення та перспективи клінічної неврології» до реєстру з’їздів, симпозіумів та науково-практичних конференцій МОЗ України та Українського центру наукової медичної інформації та патентно-ліцензійної роботи у 2018р. (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

11. Про включення до реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів, науково-практичних конференцій і наукових семінарів, які проводитимуться у 2018р. XX щорічної Всеукраїнської науково-практичної конференції «Актуальні питання педіатрії» – Сідельниковських читань (м. Харків, 19-21 вересня 2018 р.) (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

12. Щодо включення до реєстру наукових форумів, що проводяться в Україні в 2017/2018р. науково-практичної конференції «Екологічні та гігієнічні проблеми сфери життєдіяльності людини (доповідач – директор Інституту гігієни та екології, професор Сергій Омельчук).

13. Про рекомендацію до видання та надання грифу МОЗ України навчальному посібнику «Кардіологія дитячого віку». Автори: Ю.В. Марушко, Т.В. Марушко, А.Є. Артеменко та ін. (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

14. Щодо затвердження претендентів для нагородження: Почесною відзнакою Вченої ради НМУ імені О.О. Богомольця професора Каролінського Інституту Tommy Linne; званням «Почесний доктор медицини НМУ імені О.О. Богомольця» професора Каролінського Інституту Catharina Larsson. (доповідач – проректор з науково-педагогічної роботи, доцент Олена Стеченко).

15. Створення структурного підрозділу “Центр міжнародних програм” (доповідач – проректор з міжнародних зв’язків та науково-педагогічної роботи професор Олеся Линовицька)

16. Щодо рекомендації до вступу у аспірантуру за фахом «Педіатрія» клінічному ординатору Юлії Голубовській (доповідач – проректор з наукової роботи професор Тетяна Черенько).

17. Щодо навчання в аспірантурі вечірньої форми навчання на 2017 рік Молотковця В.Ю. (доповідач – проректор з наукової роботи професор Тетяна Черенько).

18. Щодо рекомендацій на вступ до клінічної ординатури лікарям-інтернам (доповідач – проректор з наукової роботи професор Тетяна Черенько):
Кафедра стоматології післядипломної освіти: Тетяні Павличук, Андрію Мірошниченко, Анні Романовій, Анні Ленігевич; Кафедра терапії, інфекційних хвороб та дерматовенерології післядипломної освіти: Любов Гуменюк; Кафедра ортодонтії та пропедевтики ортопедичної стоматології: Анні Коваленко; Кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ІПО: Дану Лізіну.

Наступне питання порядку денного доповідав завідувач кафедри дерматології та венерології, професор Віктор Степаненко про Звернення щодо можливих корупційних проявів і результати роботи Антикорупційного комітету в 2016/2017 н.р., результати анонімного анкетування студентів.
Рішення:
1. Інформацію про результати анкетування студентів Університету щодо задоволеності лекціями на 1-3 курсах взяти до відома.
2. Завідувачам кафедр, які викладають навчальні дисципліни на 1-3 курсах, забезпечити: 2.1. до 20 червня 2017 року – обговорення результатів анкетування студентів щодо задоволеності лекціями на методичних нарадах кафедр;
2.2. до 1 вересня 2017 року – розробку шляхів удосконалення та осучаснення змісту й форми викладення лекційного матеріалу;
2.3. до 1 січня 2018 року – створення відеокурсів лекцій з дисциплін 1 курсу (короткий курс лекцій, розгорнутий курс, додаткові лекції);
2.4. до 1 вересня 2017 року – надання пропозицій щодо змісту анкети для анкетування рівня задоволеності студентів лекціями;
2.5. до 1 червня 2017 року – надання пропозицій до НМВ щодо тривалості лекцій у 2017/2018 н.р. з дисциплін.
3. Проректору з науково-педагогічної роботи, начальнику НМВ за результатами рішення Вченої ради підготувати наказ.
Термін виконання: до 05.06.2017 р.
4. Контроль за виконанням рішення покласти на проректора з науково-педагогічної роботи.

Учений секретар Вченої ради