ЗАВЕРШЕНО РЕМОНТ У ПРИМІЩЕННІ КАФЕДРИ ОПЕРАТИВНОЇ ХІРУРГІЇ ТА ТОПОГРАФІЧНОЇ АНАТОМІЇ

11.09.2018

У приміщеннях кафедри оперативної хірургії та топографічної анатомії, яка дислокується на вул. Мечникова, 5, завершено ремонтні роботи.

Потреба в проведенні капітального ремонту не лише приміщень кафедри, а й самої будівлі корпусу назрівала вже давно. Так, ще до 2014 року корпус у центрі столиці перебував на межі знищення. Не секрет, що були охочі знести історичне приміщення навчального корпусу, а на його місці звести багатоповерхівку. З цією метою навіть отримали відповідний документ, де зазначалось, що будинок не є пам’яткою архітектури.

В підвальних приміщеннях, де розташовано багато кімнат, було настільки багато ґрунтових вод, що там плавали щурі. Люди могли пересуватись «місточками», які представляли собою покладені на цеглини дошки.

«Цей будинок умисне не ремонтували: він підтоплювався грунтовими водами. Також в будівлі протікала покрівля, через що на стінах утворився суцільний грибок, – згадує завідуючий кафедрою оперативної хірургії та топографічної анатомії, професор Віктор Черняк. – Тоді корпус був занедбаний».

Після зміни влади в країні та в університеті ситуація кардинально змінилась. Новим керівництвом, особисто тодішнім ректором, головою вченої ради, член-кореспондентом НАМН України, професором Катериною Амосовою було задекларовано шлях на збереження та відновлення цього старовинного корпусу.
Також було розірвано угоди з так званими арендаторами, які дислокувались в цій будівлі й не вкладали жодної копійки в приміщення. Хоч «доброзичливці» й не здавались, намагаючись спалити будинок. Щоправда, просякнуті грунтовими водами дерев’яні балки не згоріли. Тому паралельно із відстоюванням прав на приміщення в судах розпочався його ремонт. До речі, Університет всі справи в судах виграв.

Спочатку замінили покрівлю. Паралельно в підвальному приміщенні зробили достойний морг. Цей об’єкт став таким, яким він насправді має бути – чистим та охайним.
«На нашій кафедрі було відремонтовано операційну та навчальні кімнати, які знаходяться в підвальному приміщенні. На другому поверсі ще минулоріч відремонтували навчальну залу, де займається більшість студентів. Лекційну аудиторію відновили, попередньо вивчивши старі світлини, щоб відтворити її історичний вигляд, – розповідає професор Віктор Черняк. – Підібрали схожі матеріали, завдяки чому тепер ця аудиторія має автентичний вигляд. Вона чи не найкраща в Університеті».

Відремонтовані кімнати обладнали новими меблями, старі були у вкрай поганому стані. Також закупили сучасну техніку, зокрема, інтерактивні дошки. Придбали для кафедри й нову сучасну літературу та нові манекени-тренажери.

Прес-центр