ЗАВЕРШИЛИСЯ IV КУРСИ ТУ «ІНВАЗИВНІ ПРОЦЕДУРИ В АНЕСТЕЗІОЛОГІЇ ТА ІНТЕНСИВНІЙ ТЕРАПІЇ ПІД УЛЬТРАЗВУКОВИМ КОНТРОЛЕМ»

25.09.2017

У світі за останні десятиріччя активно почали використовувати ультразвук для діагностики захворювань легень і такі дослідження мають певні переваги порівняно з комп’ютерною томографією та рентгенографією. Також існують прості для виконання за мінімальний час протоколи ультразвукових досліджень для діагностики патології серця, легень, органів черевної порожнини, якими можуть користуватися анестезіологи-реаніматологи, кардіологи, неонатологи, травматологи, та інші лікарі, які стикаються з невідкладними станами. Чи знаєте Ви, що подібні протоколи використовуються в рутинній практиці лікарями-інтенсивістами в міських та обласних лікарнях і що існують курси, на яких цьому навчають?

22 вересня 2017 року закінчилися вже четверті курси тематичного удосконалення «Інвазивні процедури в анестезіології та інтенсивній терапії під ультразвуковим контролем: базові принципи та практичні навички», які проходили на базі кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Інституту післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця.

Від учасників курс отримав схвальні відгуки, адже окрім використання найновішого обладнання (УЗД апарати SonoSite EDGE,Samsung, BLUE фантоми) заслуговують окремої уваги чудові викладачі, які зробили максимум аби слухачі побачили і зробили власними руками якнайбільше. Лекції про судинні доступи та FATE-протокол (Focus Assessed Transthoracic Echo) читала Катерина Бєлка. Під її керівництвом слухачі відпрацьовували практичні навички на фантомах та один на одному. Заняття за протоколом FAST (Focused Assessment with Sonography for Trauma) та BLUE (Bedside Lung Ultrasound in Emergency) читала Лілія Скольська. З нею слухачам вдалося побачити у пацієнтів ВРІТ крім норми, ще й гідро- та пневмоторакс. Окрім цього після лекцій по реґіонарній анестезії під УЗ-контролем, Олексій Іноземцев провів практичне заняття в операційній під час якого була можливість побачити на практиці такі маніпуляції як: міждрабинний блок плечового сплетення, надключичний блок плечового сплетення, аксилярний блок плечового сплетення, підколінний блок сідничного нерва та блок стегнового нерва. Щодня на заняттях в операційній та реанімації курсантам допомагала Ксенія Махиня.

Одним з лекторів, а також засновником і керівником цього курсу є директор Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця, професор кафедри хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії післядипломної освіти Юрій Кучин. Безперервний розвиток і освіта лікаря, є запорукою покращення рівня діагностики та якості лікування пацієнтів. Обов’язковою умовою цього є наявність потужних центрів навчання з фаховими лікарями, які рутино використовують найновіші методики і потім ці знання і навички передають іншим. Завдячуючи професору Юрію Кучину, одним із таких небагатьох осередків стала кафедра хірургії, анестезіології та інтенсивної терапії ПДО. Адміністрація НМУ в свою чергу намагатиметься в повному обсязі забезпечувати ініціативи такого високого рівня фантомами, апаратурою та витратними матеріалами. Зареєструватися на наступні курси ТУ «Інвазивні процедури в анестезіології та інтенсивній терапії під ультразвуковим контролем: базові принципи та практичні навички» можна звернувшись до Інституту післядипломної освіти НМУ або написавши на електронну пошту ekateryna.belka@gmail.com.