ЗАЯВА НМУ ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ЗАСІДАНЬ ВЧЕНОЇ РАДИ

22.02.2018

В зв’язку з появою в деяких електронних ЗМІ суперечливої інформації та упереджених «експертних» коментарів щодо проведення 22.02.18р. засідання Вченої ради НМУ ім. О.О.Богомольця, повідомляємо таке.

Відповідно до Розділу ІІ Положення про Вчену раду університету, затвердженого наказом від 25.12.14р., засідання Вченої ради університету проводяться в останній четвер місяця.

Саме тому, чергове засідання Вченої ради заздалегідь було призначено на останній четвер лютого – 22.02., жодного відношення до наказу МОЗ від 20.02.18р. № 15-адм ця дата не мала.

Згідно імперативних приписів ч. 6 ст. 35 Закону України «Про вищу освіту», керівник кафедри обирається за конкурсом таємним голосуванням вченою радою закладу вищої освіти строком на п’ять років з урахуванням пропозицій трудового колективу факультету (навчально-наукового інституту) та кафедри.

Зважаючи на наявність вакантних посад завідувачів окремих кафедр, було оголошено відповідні конкурси і на черговому засіданні Вченої ради 22.02.18р. було заплановано обрати завідувачів кафедр за результатами цих конкурсів.

Жодних скарг щодо процедури проведення конкурсів отримано не було.

Ректор НМУ ім. О.О.Богомольця Амосова К.М. є Головою Вченої ради, обраною таємним голосуванням з числа членів Вченої ради закладу вищої освіти, які мають науковий ступінь та/або вчене (почесне) звання, на строк діяльності Вченої ради.

Проте, зважаючи на раптове видання МОЗ України 20.02.18р. наказу № 15-адм, яким, зокрема, відсторонено Амосову К.М. від «виконання повноважень за посадою ректора», після консультацій з членами Вченої ради, було вирішено не проводити засідання Вченої ради 22.02.18р. та відкласти його, аби не ставити під сумнів ухвалені на ньому рішення, які має підписувати Голова Вченої ради.

Таке рішення про відкладення засідання було прийняте, незважаючи на те, що наказ № 15-адм стосується лише повноважень Амосової К.М. на посаді ректора і формально не поширюється на виборну посаду Голови Вченої ради, адже на засіданні мали ухвалюватися кадрові рішення, що стосуються трудових прав та обов’язків працівників НМУ.

Таким чином, невиважене та незаконне рішення МОЗ про відсторонення ректора вже має перші негативні наслідки у вигляді зірваного чергового засідання Вченої ради.

Іншими негативними наслідками цього рішення є перенесення традиційного Дня відкритих дверей для абітурієнтів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, який було призначено на 23.02.18р., а також зрив навчального процесу професором Захарашем М.П., який, не подавши жодних заяв, безпідставно перестав виконувати свої безпосередні трудові обов’язки на кафедрі, включаючи проведення навчальних занять.

Адміністрація університету