“ЗНАТИ ГЕПАТИТ, ДІЯТИ ЗАРАЗ”

29.07.2016

Завідувач кафедри інфекційних хвороб Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, головний позаштатний інфекціоніст МОЗ України, професор Ольга Голубовська взяла участь у прес-конференції на тему «Державна підтримка хворих на гепатити в Україні: аналіз та подальші кроки», яка відбулася 28 липня 2016 року в МОЗ України.

28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитом. Україна підтримує Глобальну стратегію сектору охорони здоров’я щодо вірусних гепатитів на період 2016-2021 роки, ухвалену під час 69-ї Всесвітньої Асамблеї охорони здоров’я. Мета Стратегії – боротьба з пандемією гепатитів та ліквідація цього вірусу в світі.

Професор Ольга Голубовська зазначає, що вірусні гепатити — це прихована загроза (за даними ВООЗ близько 5% хворих знають про свій діагноз), проте він виліковний. Зараз, завдяки підвищенню поінформованості людей про вірусні гепатити, за останні 2 роки, рівень виявлення, реєстрації та обліку таких пацієнтів підвищився більш ніж у 2 рази.

Станом на початок 2016 р. в Україні на обліку перебуває 67141 хворий на вірусні гепатити, які потребують лікування, а це 7-9 відсотків населення країни.

За словами Ольги Голубовської позитивним досягненням у лікуванні гепатитів є те, що відповідно до нових затверджених стандартів лікування, вже сьогодні до закладів охорони здоров’я надходять препарати, які дозволяють скоротити тривалість курсу лікування з одного року до трьох місяців. Такі режими лікування ефективніші та безпечніші. «Все більше хворих стає на облік, а це говорить про довіру до державного забезпечення лікування», – вважає професор. Головний позаштатний інфекціоніст звернула увагу на те, що «сьогодні пацієнти з вірусними гепатитами В та С мають змогу отримувати безкоштовне лікування відповідно до передових світових практик, тому не варто самостійно шукати такі препарати в мережі інтернет».

Довідка: Гепатит – це загальна назва гострих та хронічних запальних захворювань печінки. За даними ВООЗ, сьогодні про свою хворобу знає лише кожен 20-й інфікований вірусним гепатитом, і лише один зі ста отримує лікування. У всьому світі гепатитом B і С інфіковано 400 млн людей, що більш ніж в 10 разів перевищує кількість тих, хто живе з ВІЛ. За статистикою, у 2013 році гепатит забрав життя 1,45 млн осіб. У 1990 році ця цифра становила менше 1 млн.

Прес-центр