ЗРИВ ТЕСТУВАННЯ “КРОК1. СТОМАТОЛОГІЯ” ЗІ СТУДЕНТАМИ НМУ БУВ “ЗАКЛАДЕНИЙ” У БЮДЖЕТ МОЗ, – АМОСОВА

22.02.2018

 

Зрив проведення іспиту для студентів Національного медичного університету імені Олександра Богомольця в рамках всеукраїнського тестування “Крок 1. Стоматологія” фактично було закладено в рамках бюджету ВНЗ, затвердженого Міністерством охорони здоров’я України на 2018 рік. А саме – відсутністю у відповідному пункті адекватної суми на оплату послуг Центру тестування. Про це в коментарі Українським Новинам заявила ректор НМУ Катерина Амосова, тимчасово (на два тижні) відстоонена МОЗ від виконання своїх обов’язків.

“На відповідний код в бюджеті ВНЗ (№1.1.2.240, – ред), який передбачає “оплату послуг (крім комунальних)” ми обгрунтовано просили виділити 456 тис. грн. Для забезпечення навчального процесу контингенту бюджетних студентів та інтернів і калькуляції Центру тестування. А замість цього отримали від Міністерства охорони здоров’я на ці потреби лише 300 гривень.”, – заявила ректор Амосова.

При цьому ректор підкреслила, що розмістила все відповідні підтверджуючі документи на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Вона також зазначила, що таким чином чиновники МОЗ взагалі не виділили бюджетних коштів на ліцензійне тестування студентів та інтернів, які навчаються за рахунок держави.

На переконання К.Амосової, такі дії залишали керівництву Національного медуніверситету ім. О.Богомольця два варіанти. Або оплатити послуги зазначеного Центру з коштів, які надходять до бюджету ВНЗ за рахунок навчання студентів-контрактників, що є порушення фінансової дисципліни. Або ж – не йти на таке правопорушення і зірвати ліцензійний іспит.

При цьому, як зазначила Катерина Амосова, обидва ваказаних  варіанти фактично були приводом для розриву юридичним  “власником” НМУ – МОЗ, контракту з легітимним ректором.

“І якщо за другим сценарієм від Міздрава повинна була “вибухнути  бомба”, то першим варіантом мені надавався шанс “домовитися” з контролюючими органами. Виникає закономірне питання: чи  усвідомлено Міністерсто не виділило університету гроші для тестування бюджетників. Адже ми своєчасно направили 2 листи з клопотанням внести зміни в бюджет. Відповідей на них з МОЗ так і не дочекалися”, – заявила доктор Амосова.

При цьому, за інформацією ректора, ймовірність отримання університетом зазначених 456 тис. грн. вкрай мала. Як стверджує Амосова, у МОЗ просто немає на це фінансових ресурсів.

Тимчасово відсторонений ректор порекомендувала Міністерству просто терміново знайти необхідну для проведення тестування суму. В іншому випадку мінімум півтори тисячі студентів-бюджетників і півтисячі інтернів не складуть свої “Кроки”. І всі випускники, які навчаються на замовлення держави, просто не отримають у 2018 році своїх дипломів.

Втім, як запевняє Катерина Амосова, у її опонентів сьогодні можливий і третій варіант виходу з ситуації, який вона назвала “просто блискучим”.

“МОЗ почало процедуру надання в.о. ректора НМУ пану Захарашу  права підпису фіндокументів, що дозволить йому завізувати своєрідний “договірняк” з Центром тестування для розблокування іспиту “Крок”. Але я б назвала це “Кроком” відчаю і спробою зберегти всю договірну всеукраїнську піраміду проведення подібних тестів”, – підсумувала професор Амосова.

Вона вважає, що за таким кроком піде негайний процес репресій проти керівництва ВНЗ, яке виступало проти “сірих” фінансових схем. А далі, на переконання Амосової, піде згортання всієї системи студентського самоврядування в медуніверситеті, яке активно підтримує її як легітимного ректора.

Джерело: Українські новини