МОЗ України звертається до Національної поліції та Генеральної прокуратури з вимогою розслідування низки зухвалих злочинів екс-ректорки НМУ Катерини Амосової

26.09.2018

Міністерство вживатиме всіх необхідних заходів у межах закону для припинення злочинної діяльності екс-адміністрації закладу, що ганьбить репутацію найбільшого медичного університету країни та призвела до управлінського хаосу, який загрожує розкраданням бюджетних коштів.

МОЗ України вважає рішення Печерського суду міста Києва від 20 вересня 2018 року щодо поновлення Катерини Амосової на посаді ректорки Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця незаконним.

Печерський суд у особі судді Віталія Писанця у черговий раз приймає рішення на підтримку скомпрометованої численними звинуваченнями в корупції екс-очільниці одного з найбільших медуніверситетів України. Це рішення прийняте з абсолютним ігноруванням усіх належних процедур. МОЗ України вважає ставлення судді В. Писанця зухвалим та упередженим – суд відхилив усі клопотання Міністерства щодо залучення свідків, доказів та третіх осіб, а також не забезпечив належне інформування МОЗ України як сторони у справі та затягував із переданням справи до апеляційного суду.

Поновлюючи на посаді Катерину Амосову, суд водночас обмежує можливості МОЗ як засновника керувати закладом та ставить під загрозу конституційні права громадян на освіту.

Тим часом, одразу після винесення рішення суду, Катерина Амосова вже почала видавати “накази” про власне поновлення на посаді ректорки НМУ та про скасування усіх наказів, які видавав визнаний МОЗ України в.о. ректора Олександр Науменко. Юридично вона не має для цього жодних повноважень – до відновлення трудових відносин з МОЗ України у встановленому порядку Катерина Амосова не є керівником НМУ.

Подібні дії з боку екс-ректорки, яку МОЗ України звільнив з посади у квітні 2018 року, міністерство розцінює як рейдерське захоплення державного університету.

МОЗ України звертається до Національної поліції та Генеральної прокуратури із заявами про вчинення злочину. Міністерство сподівається, що на відміну від судової влади, яка дискредитувала себе неправосудними рішеннями, Національна поліція та Генпрокуратура забезпечать справедливе та якісне розслідування злочинів екс-керівництва НМУ.

Хто законний керівник НМУ?

Наразі керівником НМУ ім. О.О. Богомольця є Олександр Науменко, якого МОЗ України наказом від 7 вересня 2018 року визнало в.о. ректора. Ярослав Цехмістер, який до 20 вересня, не маючи жодних для цього підстав, називав себе “в.о. ректора”, був звільнений з посади першого проректора 4 вересня 2018 року.

Хто розпоряджається державними коштами в НМУ?

Платежі, підписані будь-ким з екс-адміністрації НМУ, не можуть здійснюватись. Про цю ситуацію повідомлено Державну казначейську службу з метою попередження незаконного розпорядження коштами платників податків. Адже наявні також і свідчення про те, що на співробітників Держказначейства чиниться тиск з метою забезпечити платежі за підписом осіб, які звільнені з НМУ.