ПІШОВ З ЖИТТЯ АКАДЕМІК КНИШОВ ГЕННАДІЙ ВАСИЛЬОВИЧ

02.11.2015

З глибоким сумом колектив Національного медичного університету імені О.О. Богомольця дізнався про непоправну втрату  – 1 листопада 2015 року на 82-му році пішов з життя всесвітньовідомий вчений, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки, Директор Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова доктор медичних наук, професор, академік Книшов Геннадій Васильович.

Пішов у вічність Лікар і Учитель, чуйна, талановита та щиросердечна людина, яка все своє життя присвятила найблагороднішій праці – спасінню людських життів. Благородне життя Геннадія Васильовича було до останку присвячене людям – він виконав понад 5000 операцій на серці.

Академічна спільнота Національного медичного університету імені О.О. Богомольця висловлює глибокі співчуття родині, близьким покійного, його науковій школі,  колективу Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова.

Громадьска панахіда відбудеться 4 листопада 2015 р. в конференц-залі Національної академії наук України (вул. Володимирська, 55) об 11 годині.

Остановило время бег,
И боль всю душу сжала,
Ушел из жизни человек,
Каких на свете мало.

Професор Г.В. Книшов народився 6 серпня 1934 р. у м.Дебальцеве Донецької області. У 1958 році закінчив лікувальний факультет Донецького медичного інституту. Він широко запровадив Україні метод аортокоронарного шунтування при ішемічній хворобі серця, вперше застосував хірургічну корекцію та оптимальне лікування складних і злоякісних порушень ритму серця, винайшов апарат для видалення тромбів із лівого передсердя на серці, що працює, для усунення найскладніших порушень кровообігу мозку, впровадив керовану загальну гіпертермію при гострому інфекційному ендокардиті.

Протягом майже 25 років Геннадій Васильович очолював Національний інститут серцево-судинної хірургії ім. М.М. Амосова НАМН України. За роки його керівництва Інститутом створена кардіохірургічна школа, яка охоплює всі напрямки серцево-судинної патології. За ініціативою Г.В. Книшова і за його безпосередньої участі створено 24 центри/відділення кардіохірургії в Україні. З 1992 р. Геннадій Васильович очолював кафедру хірургії серця і магістральних судин Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П.Л. Шупика.

Професор Г.В. Книшов – автор сотень статей, опублікованих в українських і зарубіжних журналах, газетах, вісниках, семи монографій, трьох підручників, написаних самостійно та у співавторстві. Під його керівництвом захищено понад сорок докторських і кандидатських дисертацій.

Г.В. Книшов був членом Європейської асоціації серцево-торакальних хірургів (1990), Американської асоціації торакальних хірургів (1993), членом Комітету з Державних премій у галузі науки і техніки (1997), членом Комітету з державних нагород та геральдики (2005), відповідальним редактором «Щорічника наукових праць Асоціації серцево-судинних хірургів України», членом редакційної колегії та редакційної ради 9 наукових журналів, двічі лауреатом Державної премії України (1988, 2005), лауреатом премії ім. М.М. Амосова (2005).

Заслуги академіка Г.В. Книшова у розвитку вітчизняної медичної науки визнані в Україні та за кордоном, а його наукова та громадська діяльність відзначена високими державними нагородами: Герой України із врученням ордена Держави (2004), орден «Знак Пошани», орден Князя Ярослава Мудрого V і IV ступеня.

_mg_1802_360(1)[1]