76-ТА РІЧНИЦЯ ТРАГЕДІЇ В УРОЧИЩІ БАБИН ЯР: ПАМ’ЯТАЄМО

29.09.2017

76 років тому в київському урочищі Бабин Яр трапилася трагедія, про яку знають далеко за межами України. Десятки тисяч євреїв, серед яких і маленькі діти, були розстріляні за два дні – 29 та 30 вересня 1941 року. У Бабиному Яру розстрілювали і учасників українського підпілля.

Урочище Бабин Яр – це всесвітньо відомий символ Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Тут в роки фашистської окупації України було розстріляно понад 100 тисяч мирних громадян, військовополонених, підпільників, партизанів, заручників, членів ОУН, психічнохворих та ін. Лише за два дні, 29 та 30 вересня 1941 року, каральні підрозділи гітлерівської Німеччини під керівництвом штандартенфюрера СС Пауля Блобеля за участі двох батальйонів німецької поліції розстріляла в Бабиному Яру майже 34 тисячі євреїв. Також у Бабиному Яру були розстріляні члени ОУН, серед яких відома поетеса Олена Теліга.

Цього року в Києві відбудеться пам’ятна хода вшанування жертв трагедії Бабиного Яру. Учасники запалять свічки, як символи вічного нагадування, що Бабин Яр — це не далека історія, не «чужа», лише єврейська трагедія — це частина історії нашого міста, це наша історія. І хода — свідчення того, що Бабин Яр — це біль, що об’єднує свідомість усіх киян та українців. Хода відбудеться на Подолі — у серці міста, районі, де раніше проживали євреї і звідки вирушали у свою останню дорогу, на смерть. Ця традиція може стати засадничою ідеєю для побудови Києва ХХI століття, в якому жодну національну спільноту не буде виключено з життя та спільної долі всього міста. Важливою і знаковою є участь молоді у цій ході — так студенти показують, що прагнуть збудувати майбутнє без насильства, без дискримінації та зневаги.

Прес-центр