АНДРІЙ ДІНЕЦЬ: “ЗІРКИ QS ЯК МІЖНАРОДНА ОЦІНКА ДОСЯГНЕНЬ УНІВЕРСИТЕТУ”

14.07.2017

В червні 2017 року за результатами проведення незалежного аудиту QS Stars Національний медичний університет імені О.О. Богомольця вкотре підтвердив своє реноме, отримавши 3 зірки QS Stars. Вручення офіційного сертифікату щодо присудження зірок відбулося в рамках науково-практичного заходу EduDataSummit 2017, що проходив в м. Лондон (Велика Британія) та був організований компанією з глобального ранжування університетів QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings.

qs-starsПредставляв НМУ на заході – начальник науково-дослідної частини Андрій Дінець PhD. Андрій Володимирович – активний ініціатор, організатор, ідейний натхненник й подекуди частий виконавець численних проектів, конкурсів з наукового життя університету. Сьогодні він розповів про важливість отримання такої високої відзнаки, що демонструє міжнародне визнання для закладу.

Андрію Володимировичу, який стан в університеті щодо міжнародного рейтигування?

З 2014 року значно активізувалася робота в напрямку національного та міжнародного рейтингування в НМУ імені О.О. Богомольця. За час роботи ректора, професора Катерини Амосової університет вперше очолив рейтинг «Tоп 200 Україна» cеред медичних ВНЗ та зайняв 7 місце серед всіх ВНЗ України (в 2016 р.). В минулому році – займав перше місце в консолідованому рейтингу серед вищих медичних закладів України. Зазначу, що керівництво університету робиться акцент на всіх напрямках роботи, що відображається високими позиціями в різних рейтингах.

Розкажіть в чому полягає особливість рейтингування університетів?

В світі існує багато рейтингів для оцінки освітніх та наукових здобутків вишів, але одним з провідних є рейтинг QS. Його унікальна особливість полягає у визнанні та візуалізації переваг вищого навчального закладу за даними всебічного аналізу його діяльності, що відбувається при проведенні аудиту. Такий незалежний аудит проходив в НМУ протягом 2016 року. Британська компанія на основі даних аудиту оцінювала університет за декількома позиціями: працевлаштованість після випуску, науково-дослідна робота, матеріально-технічна база, викладання та інші параметри, що також можуть враховуватися. В процесі аудиту формується «Дорожня карта розвитку QS STARS» із зазначенням загального результату установи, її наукової результативності, у тому числі за актуальними даними Scopus, визначаються сильні сторони в діяльності, а також напрямки для вдосконалення. Таким чином НМУ став першим та єдиним медичним університетом України, що отримав таку високу загальну оцінку. Наразі участь в рейтингу QS World University Rankings беруть 27 ВНЗ України, з яких 6 мають позиції в рейтингу.

Які критерії сьогодні вважають показниками успішності вищого навчального медичного закладу?

У сучасному глобалізованому світі оцінка університетської медичної освіти здійснюється за визнаними та глобальними рейтингами. Нині таким критерієм є позиція у національних та міжнародних рейтингах, а також отримання міжнародних нагород, які є результатом плідної роботи колективу університету, підвищення показника міжнародної роботи, зокрема академічної мобільності: участь студентів в наукових форумах та клінічних стажуваннях, стажування викладачів і студентів за кордоном, а також отримання грантів на проведення наукових досліджень студентів.

Чи матиме отримання сертифікату із зірками QS вплив на конкурентоздатність університету?

В основі конкурентоздатності медичного університету, в першу чергу лежить якісне надання освітніх послуг як громадянам України, так і іноземцям, кількість останніх демонструє стрімку тенденцію до зростання. В НМУ відбуваються позитивні зміни на всіх напрямках діяльності, спрямованні на підвищення його іміджу. Саме тому, важливими кроками в забезпеченні гарантування якості освіти є проходження процесу акредитації, запровадження внутрішньої системи якості освіти, незалежний аудит, а також сертифікація за стандартом ISO. Також важливим критерієм оцінювання конкурентоздатності університету є аналіз даних національних та глобальних рейтингів, які відіграють значну роль в поширенні інформації про потенціал та досягнення в освітньому та науковому медичному середовищі. Сьогодні отримання зірок QS – це свідчення значних досягнень та великих потенційних можливостей університету та ще один крок на шляху до потрапляння до авторитетного світового рейтингу.

Які нові перспективи відкриваються перед університетом при співпраці з організаціями, які створюють глобальні рейтинги?

Компанія QS World University Rankings проводить не тільки рейтингування університетів, але і науково-практичні заходи, на яких розглядаються та обговорюються сучасні проблеми та виклики, що постають перед вищими навчальним закладами щодо наукових досліджень, навчання на додипломному та післядипломному рівнях. Одним з таких заходів є EduDataSummit, що відбувся цього року в м. Лондоні та є платформою для обміну передового досвіду з інституційного управління даними і їх використання як в науково-дослідній роботі, так і в інших сферах роботи університету. Всі учасники цього заходу отримали доступ до аналітичних матеріалів презентацій провідних фахівців, зокрема з Йельського університету та МІТ, які ми можемо використати в своїй роботі.

Що нового обговорювалось на зустрічі з представниками QS?

Цього року в рамках саміту відбулася ділова зустріч з керівником розвитку бізнесу QS в центральній Європі та центральній Азії Ларисою Осиповою та менеджером з продуктів QS Stars Шийло Роуз. Під час зустрічі ми обговорили можливі заходи що мають бути виконані НМУ для повного входження до рейтингу QS з визначенням позиції. Також представниками QS були представлені нові концепції оцінки діяльності вищого навчального закладу, що також можуть бути виконані для нашого університету.

Які напрямки роботи університету варто посилити та які кроки необхідно для цього?

Посилення потребує науково-дослідна робота, що є рейтинговим показником у всіх глобальних рейтингах, включаючи QS, а також в національному консолідованому рейтигу, що включає в себе параметри оцінки даних Webometrics, Scopus, тощо. Науково-дослідна частина НМУ постійно наголошує на необхідності публікації результатів НДР в міжнародних рецензованих англомовних журналах, що індексуються в Scopus, або Thomson Reuters, збільшення кількості аспірантів, виконання докторських дисертацій, а також оформлення патентів України на винахід. Ці показники є одними з ключових при оцінці ефективності роботи закладу і їх покращення має високе значення.
Цього року університет отримав в повній мірі фінансування від МОЗ для виконання НДР за кошти Державного Бюджету, що має позитивно вплинути на показники виконання таких робіт, зокрема зазначених показників.

Що на Вашу думку позитивно впливає на розвиток університету?

Отримання НМУ зірок QS вкотре підтверджує успішну реалізацію обраного університетом Європейського вектора розвитку. Окремо відзначу, що цьому сприяє повна взаємодія підрозділів університету: команда ректора НМУ Катерини Амосової проводить політику підвищення якості надання освітніх послуг у сфері медичної освіти, що дозволяє утримувати та посилювати наші позиції лідера медичної освіти в Україні та на ринку освітніх послуг Європи, підвищуючи рівень у всіх напрямках.

Прес-центр