ДЕНЬ ДЕРЖАВНОГО ПРАПОРА УКРАЇНИ

23.08.2014
Прапор – Символ державності України
Вперше такий прапор було піднято над будівлею Верховної Ради України 24 серпня 1991 року.
Саме в цей день був проголошений Акт про Незалежність країни.
Історія нинішнього синьо-жовтого прапора, який і прославляє День Державного Прапора України, дуже давня. Починаючи з часів хрещення Русі, ці кольори завжди були присутні на прапорах Української держави різних століть.
Синій колір на прапорі Україна означає мирне небо, а жовтий — пшеничні ниви.
Раніше День Державного Прапора святкувався тільки в Києві на муніципальному рівні. Столиця відзначала це свято 24 липня. Саме цього дня у 1990 році синьо-жовтий прапор було піднято над Київською мерією.
23 серпня 1991 року  група народних депутатів внесла синьо-жовтий український прапор до сесійної зали Верховної Ради.
Освячення Національного прапора було проведено священиком священиком УАПЦ Петром Бойком.
Підписаний Указ Президента України «Про День Державного Прапора України» № 987/2004, написано відповідну картину на стіні ВРУ, а цей прапор, як реліквія, урочисто зберігається під склом у музеї ВРУ.
Наступного дня Україна проголосила Незалежність.
18 вересня 1991 року Президія Верховної Ради України своєю Постановою «Про прапор України»фактично надала синьо-жовтому біколору статус офіційного прапора країни. З цього дня під цим прапором починають зустрічати іноземних гостей, приймати присягу військовослужбовці, працювати посольства України, він вивішується в ООН.
 
28 січня 1992 року Верховна Рада України прийняла постанову Про затвердження державним прапором України Національного прапора (хоча і далі діяла стара Конституція, де як державні описувалися символи колишньої УРСР). В ній зазначається: Державний Прапор України «являє собою прямокутне полотнище, яке складається з двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої — синього кольору, нижньої — жовтого кольору, із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3»
Свято встановлено в Україні «…На вшанування багатовікової історії українського державотворення, державної символіки незалежної України та з метою виховання поваги громадян до державних символів України…» згідно з Указом  Президента України «Про День Державного Прапора України» від 23 серпня 2004 року № 987/2004.
У 2009 році заснована щорічна офіційну церемонія підняття Державного Прапора 23 серпня по всій Україні.