ДЛЯ ПЕРШОКУРСНИКІВ ПРОВЕЛИ КУРС З НАДАННЯ ПЕРШОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ

13.09.2016

12 вересня 2016 року в морфологічному корпусі Національного медичного університету імені О.О. Богомольця відбувся демонстраційний курс для першокурсників з надання першої медичної допомоги.

Курс було організовано Інститутом післядипломної освіти Національного медичного університету імені О.О. Богомольця за пропозицією ректора університету, професора Катерини Амосової. На демонстраційному занятті були присутні першокурсники медичних факультетів №1, 2, 3 та 4.

За словами директора Інститут післядипломної освіти, професора Юрія Кучина, шлях до лікаря дуже довгий і триває все життя, а такий курс проводиться для того, щоб першокурсники могли здійснити свою функцію як лікарі, в тій ситуації коли виникне питання негайної допомоги потерпілій людині. «Від сьогодні Ви для всіх оточуючих – лікар, і саме на Ваші рішення та фахову допомогу покладено усі сподівання. Курс спрямований на те, щоб навчити Вас основам невідкладної допомоги, правильним діям, які допоможуть врятувати життя людині», – наголосив Юрій Кучин.

Демонстраційний курс для першокурсників провели клінічний ординатор кафедри педіатрії післядипломної освіти Олексій Маслов та лікар-інтерн медицини невідкладних станів Дан Лізін. Серед першокурсників було проведено анонімне анкетування з метою аналізу початкових знань з невідкладної допомоги.

Життя та здоров’я людини часто залежить від того, як швидко після нещасного випадку була надана допомога і наскільки кваліфікованою вона була. Отже, першокурсникам розповіли про те як діяти коли, йдучи по вулиці вони побачили лежачу людину:

– Оглянути місце події на наявність загроз
– Делікатно потрусити потерпілого за плечі і голосно спитати чи потрібна йому допомога
– Голосно покликати на допомогу
– Запрокинути голову і підняти підборіддя потерпілого для відкриття дихальних шляхів
– Схилившись над особою потерпілого перевірити наявність у нього нормального дихання
– На перевірку дихання витратити до 10 секунд
– Нормальне дихання за 10 с це 2-3 подихи
– Викликати швидку допомогу зв номером 103
– Почати проводити реанімацію з натискань на грудну клітку
– Для проведення натискань на грудну клітку (непрямого масажу серця) потрібно стати на коліна збоку від потерпілого і розташувати основу своїх долонь на нижній половині грудини потерпілого
– Ритмічно натискати на грудну клітку з частотою 100-120 разів за 1 хв.
– Перш ніж виконати 2 штучних вдихи потрібно виконати 30 натискань на грудну клітку (30:2)
– Для виконання штучного вдиху необхідно: закинути голову і підняти підборіддя потерпілого, зробити вдих і охопити рот потерпілого своїми губами, зробити видих в потерпілого за 1-1,5 секунд, двома пальцями затиснути ніс потерпілого
– Після виконання 2-х штучних вдихів повернутися до натискань грудної клітини
– Виконувати серцево-легеневу реанімацію в співвідношенні 30:2 потрібно до появи самостійного дихання і /або свідомості пацієнта, до повного виснаження, та до приїзду швидкої медичної допомоги.

Організатори демонстраційного курсу показали як правильно виконувати усі пункти надання допомоги на тренажерному манекені людини.

Регулярно курси Першої медичної допомоги для першокурсників проходитимуться з жовтня на базі Симуляційного тренінгового центру Інституту післядипломної освіти НМУ імені О.О. Богомольця. Для участі потрібно попередньо зареєструватися за адресою електронної пошти stud.nmu1aid@gmail.com.

На заняттях студенти також дізнаються про базові принципи надання першої допомоги: роль і обов’язки рятувальника, виклик екстрених служб; юридичні аспекти надання першої допомоги; огляд місця події і обстеження потерпілого; дії при порушенні прохідності дихальних шляхів та проведення серцево-легеневої реанімації.

Прес-центр