ДО 200-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ

07.03.2014
ДО 200-РІЧЧЯ З ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ВЕЛИКОГО КОБЗАРЯ: КОЖНИЙ МАЄ ВІДКРИТИ ДЛЯ СЕБЕ ШЕВЧЕНКА ЗАНОВО
6 березня 2014 року в Університеті відбувся творчий вечір з нагоди святкування 200-річчя з дня народження Тараса Шевченка, який підготували студенти різних факультетів за підтримки відділу гуманітарної освіти та виховання (начальник – О.С. Горова), університетської бібліотеки (завідувач – Л.О. Матюхіна) та кафедри україністики (завідувач – А.Б. Гуляк).
«Шевченко… Великий Кобзар… Маяк нашого народу… Великий геній», – саме такими словами розпочався вечір, присвячений 200-річчю Тараса Григоровича Шевченка. Ініціатором та творчим натхненником заходу став студент 4 курсу медичного факультету№1 Юрій Рєзніков. Його ідею підтримали та втілили в життя активісти Університету К. Потапова (4курс мед. ф-т №1), М. Говорцова ( 3 курс мед. ф-т №1), Т. Чернуха (3 курс мед. ф-т №1), І. Моха (4 курс мед. ф-т №1), Ю. Примаченко (5 курс мед. ф-т №1), О. Волошин (2 курс мед. ф-т №2), Г. Загреба (1 курс мед. ф-т №3), А. Погоріла (1 курс мед. ф-т №3), Ю. Шевченко (1 курс мед. ф-т №3).
Вечір розпочався із виконання Державного гімну України усіма присутніми та вшануванням пам’яті «Небесної сотні» хвилиною мовчання.
Зі вступним словом від керівництва Університету до присутніх звернувся проректор з науково-педагогічної роботи та довузівської підготовки професор Я.В. Цехмістер, який передав вітання учасникам заходу від в.о. ректора Університету професора К.М. Амосової.
У промові доцента кафедри україністики Н.О. Шевель про творчий шлях Великого Тараса – романтика і реаліста, лірика та бунтаря, пролунало декілька шевченківських поезій та її власна, присвячена йому «…Я відкрила його для себе, вклавши це розуміння у поетичні рядки»:
Селянин-кріпак з відкритим серцем,
Він життя Вкраїні присвятив.
Своїм грізним словом і одвертим
Наш народ від ката боронив.
Не віддався га спокуси панства,
Не злякався смерті, ні в’язниць,
Чистий від нещирості та чванства,
Не хилився і не падав ниць.
Скільки ще напишуть гарних слів,
Та замало буде навіть цього
Для того, хто мучився й горів.
Для того, хто мучився й не каявсь,
Хто від інших радості радів,
Хто свою наблизив ранню старість,
Хто порвать кайдани заповів.
Він любив так щиро Україні,
І садки вишневі, і степи,
Де чомусь тепер лежить руїна,
А колись гуляли козаки.
У степу зустрів він Катерину,
Що Івася тисла до грудей.
Сиротою кинула дитину.
Чи нема тепер таких дітей?
А чи, може, зрадників немає,
Що тікають до чужих столів,
Що про рідну матір забувають,
Та й шукають кращих матерів?
Та не зникне України сила,
Доки є ще сильні серед нас!
Буде Україна ще щаслива –
Так хотів Великий наш Тарас!
Присутнім було представлено театралізоване дійство, присвячене темі «Жінки у житті та творчості поета», де в якості акторів виступили самі студенти. Вони з легкістю вжилися в свої ролі і достатньо правдоподібно показали епізоди із життя Шевченка. Насамкінець знавців творчого життєвого шляху Тараса виявила цікава вікторина із заохочувальними призами.

Окрасою вечора була пісня на вірші Тараса Шевченка та музика у виконанні учасників МКЦ Університету (керівник – І.П. Терпелюк). На завершення ювілейного вечора пролунав «Заповіт» Великого Кобзаря.