FAQ – ЗАПРОВАДЖЕННЯ ПЛАТНИХ ВІДПРАЦЮВАНЬ В НМУ

02.12.2016

1. З якою метою запроваджуються платні відпрацювання?
По-перше, практика платних відпрацювань в інших університетах країни показує, що це ефективний інструмент зменшення кількості пропусків занять студентами. Він дозволить не тільки зменшити навантаження на співробітників кафедр в позаурочний час, але й більш рівномірно розподілити кількість відпрацювань на тиждень протягом семестру.
По-друге, на сьогоднішній день викладачі приймають відпрацювання у неробочий час, а додаткове педагогічне навантаження та витрачений час ніяк не оплачуються. Більша частина коштів, отриманих в якості сплати за відпрацювання піде саме на оплату праці викладача, що приймав це відпрацювання.

2. Коли почне діяти практика платних відпрацювань?
Наразі положення про платні відпрацювання ще не прийняте і перебуває на доопрацюванні, а точні терміни введення даної практики в дію ще не відомі.

3. Чи береться до уваги досвід інших університетів при впровадженні даного проекту?
Так, при розробці положення про платні відпрацювання, а також механізмів його реалізації на практиці, враховуються сильні та слабкі сторони впровадження даної практики в інших університетах, особливості нормативно-правової бази та “живі” відгуки учасників навчального процесу.

4. Чи враховується при розробці положення про платні відпрацювання думка громадськості?
Так, наразі перша версія положення про платні відпрацювання пройшла слухання на засіданні ректорату, де були вислухані зауваження з боку працівників ректорату, деканів факультетів та голів студентського самоврядування. Допрацьована версія положення незабаром буде опублікована на сайті НМУ і кожен співробітник та студент зможе з нею ознайомитись, а також надіслати свої побажання та зауваження. Громадське слухання триватиме до початку січня 2017 року, після чого робоча група займеться розробкою остаточної версії положення, з урахуванням наданих зауважень та пропозицій.

5. Відпрацювання всіх пропущених занять буде платним?
Ні. По-перше, платним буде відпрацювання тих занять, що були пропущені без поважної причини. По-друге, частину занять, пропущених без поважної причини, також можна буде відпрацьовувати безкоштовно. Конкретний механізм та кількість таких відпрацювань знаходяться в розробці.

6. Чи будуть платними відпрацювання пропущених лекцій?
Ні

7. Якою буде вартість відпрацювання пропущеного заняття?
Точна вартість відпрацювання пропущеного заняття буде відомою лише безпосередньо перед запровадженням даної практики, оскільки на неї впливає низка факторів, наприклад, розмір з/п викладачів та інші компоненти витрат. Приблизні дані будуть незабаром опубліковані на сайті НМУ.

8. Чи не створить практика введення платних відпрацювань додаткових проблем та паперової тяганини для студентів та працівників університету?
Ми намагаємося зробити процедуру максимально простою та зрозумілою для усіх учасників процесу.