ГАЗЕТА «МЕДИЧНІ КАДРИ» ЯК СВІДОК ІСТОРІЇ УНІВЕРСИТЕТУ

12.09.2017

Університетське видання – газета «Медичні кадри» отримала нове свідоцтво про державну реєстрацію засобів масової інформації. За вісімдесят сім років свого існування світ побачило 2695 випусків. З плином часу змінювалася назва газети «Червоний медик», «За медичні кадри», «Медичні кадри», але суть видання залишається незмінною – це своєрідний літопис життєдіяльності столичного медичного вишу.

Історична довідка

У багатьох виданнях радянського періоду, включаючи енциклопедичні, було сказано, що газету Київського медичного інституту «Медичні кадри» було започатковано у 1937 році. Але у 2005 році  вдалося віднайти в архіві Державної публічної бібліотеки НАН України імені В. Вернадського першу дату інститутської газети – 13 березня 1930 року. Тоді її назва була «Червоний медик». Гортаючи пожовклі підшивки, зайвий раз переконуєшся, що газета – неоціненний документ історії Університету, яку переписати неможливо. Газета порушувала актуальні питання розвитку медичної науки і освіти, а думки, пошуки і прагнення авторів були зафіксовані на шпальтах вузівської газети. І кожне з імен, якими підписано газетні статті, звучить як легенда: професори О. Кримов, М. Стражеско, М. Губергриц, М. Нещадименко, Б. Маньковський, О. Лур’є, М. Спіров, М. Зазибін, І. Іщенко, Г. Шахбазян, А. Пелещук.

Редактори газети Л. Павленко, Л. Буз, М. Щеголіхіна, Л. Федоренко, Ю. Хмелевський, Є. Прощакова, О.Кириєнко, Я. Салига приділяли особливу увагу піднесенню наукового і художнього рівня газети, залучали до виступів авторитетних учених та улюблених викладачів.

Одним із найпопулярніших розділів газети була постійна рубрика «Крокодил у халаті». Її натхненником був талановитий вчений і письменник, надзвичайно чуйна і душевна людина, тодішній завідувач кафедри латинської мови, професор Юрій Шанін. Разом зі своїми «соратниками» Г. Ароновим, Ю. Віленським, В. Гажієвим, Н. Біденко та багатьма іншими було підготовано майже 600 сатиричних добірок.   Серед авторів «Крокодилу в халаті»  свого часу були такі знамениті постаті як Юрій Щербак та Віталій Коротич.

Газета “Медичні кадри”