ГОЛОВА СНТ ІМЕНІ О.А.КИСЕЛЯ ПРО КОНФЕРЕНЦІЮ “СКЛАДНІ ВИПАДКИ В ПЛАСТИЧНІЙ ХІРУРГІЇ”

07.10.2016

23-24 вересням 2016 року в Києві відбулася VII Науково-практична міжнародна конференція «Складні випадки в пластичній хірургії», протягом якої розглядалися найактуальніші питання пластичної, реконструктивної та естетичної хірургії. Організатори заходу: Національний медичний університет імені О.О. Богомольця (кафедра хірургії №4), Асоціація хірургів м. Києва, Клуб пластичних хірургів, Всеукраїнська асоціація пластичних, реконструктивних та естетичних хірургів, Студентське наукове товариство імені О.А. Киселя.

Організатори підготували насичену науково-практичну програму для широкого кола фахівців в галузі пластичної та реконструктивної хірургії, серед спікерів Конференції експерти з України, Італії, Швеції, Франції, Німеччини. Експерти світового рівня представили результати своїх досліджень про різноманітні напрямки пластичної та реконструктивної хірургії: реконструктивна мікрохірургія, пластика обличчя, ускладнення естетичної хірургії, онкологічні захворювання молочної залози, погляди на естетичну медицину з боку косметологів та хірургів.

Також, в Конференції взяли участь представники провідних компаній-виробників медичного устаткування та ендопротезів (генеральний спонсор Конференції – компанія Allergan). Одночасно, завдяки організаторам, у Конференції змогли абсолютно безкоштовно взяти участь студенти та інтерни НМУ імені О.О. Богомольця та інших медичних університетів України. Таким чином, понад 100 майбутніх молодих спеціалістів отримали значний об’єм нових знать та справжній поштовх, натхнення наполегливо працювати та йти до своєї мети.

Конференція розпочалася із вітальних слів завідувача кафедри хірургії №4 НМУ імені О.О. Богомольця (головний організатор Конференції), професора Володимира Мішалова, проректора з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти НМУ імені О.О.Богомольця, професора Олександра Науменка, який передав вітання усім учасникам Конференції від ректора НМУ імені О.О. Богомольця, професора Катерини Амосової.

Протягом першого засідання, модератор Конференції професор кафедри хірургії №4 професор Василь Храпач розпочав Конференцію доповіддю про розвиток пластичної хірургії в 21 столітті, а його колеги зупинилися на лікуванні післяопераційних ран у пластичній і естетичній хірургії, а також на особливостях роботи в мікрохірургії і реконструктивній медицині.

Першим з іноземних гостей виступив Дмитро Унукович, випускник НМУ імені О.О. Богомольця, який сьогодні працює пластичним хірургом у Швеції. Свій виступ він присвятив особливостям лікування хірургічних ран, сучасним методикам та матеріалам, які використовуються при веденні пацієнтів у післяопераційному періоді, зокрема новітнім видам спеціальних пластирів, гелів та плівок для попередження інфікування ран та пришвидшення процесів загоєння.

Президент асоціації пластичних хірургів Вірменії Армен Оганесян поділився своїм багаторічним досвідом роботи в мікро- та реконструктивній хірургії, розповів про особливості даних галузей та продемонстрував найцікавіші клінічні випадки реконструктивних операцій при тяжких травмам кінцівок. Надзвичайний інтерес викликали методики виділення та пересадження шкірних клаптів, особливо спосіб пластики кінцівок з використанням техніки Cross-Leg. Дана тематика є дуже актуальною сьогодні, адже мікрохірургія широко застосовується для відновлення кінцівок після воєнних травм.

Dr. Herve Raspaldo (Канни, Франція) виступив з надзвичайно цікавою презентацією на тему Face rejuvenation та висвітлив особливості омолодження обличчя за допомогою ін’єкційних методик, пояснив авторську техніку пластики носу з використанням гіалуронової кислоти, а також переваги і недоліки даних неоперативних способів корекції вікових змін. Протягом виступу, Dr. Raspaldo продемонстрував багато відеозаписів процедур та клінічних випадків.

Наступні засідання 23 вересня також були присвячені сучасним методикам омолодження обличчя, таким як малоінвазивні методи, фейс-ліфтинг, використання лазерних технологій. Надзвичайно цікавою видалася дискусія з приводу проблем малярної зони та шиї, а також застосування пультів для інтерактивної системи голосування по дискусійним питанням програмних виступів після їх проведення.

Презентації 24 вересня висвітлювали складні випадки мамопластики, а також торкалися теми доброякісних та злоякісних новоутворень молочної залози, тактики ведення пацієнток в таких випадках та основних хірургічних втручань. Окрім цього, гість Конференції з Італії – доктор Mario Pelle Ceravolo пояснив особливості складних випадків блефаропластики та представив авторську методику ліфтингу шиї, яка дозволяє значно скоротити період післяопераційної реабілітації за рахунок значно меншої травматичності, проте забезпечує дуже ефективні та довготривалі результати.

Далі за програмою слово взяв Андрій Жигулін, хірург-мамолог, який розповів про міжнародні стандарти лікування доброякісних утворень молочної залози. В своїй доповіді лікар звернув увагу аудиторії на варіантах кісти і філоідної пухлини, які вимагають хірургічного втручання. Одночасно, фахівець наголосив на важливості органозберігаючого підходу, та пояснив, коли потрібно вести лише спостереження та радіологічний контроль за новоутвореннями для вчасного виявлення малігнізації.
Sonia Fertsch, гість із Дюссельдорфу, Німеччина, виступила із презентацією на тему «Breast Lipofilling: safety, indications and techniques», під час якої висвітлила сучасні досягнення та нові перспективи використання ліпофілінгу як однієї з найбезпечніших технік омолодження. Також, експерт поділилася напрацюваннями своєї команди в сфері розробки методів забору та очистки жиру із максимальним збереженням життєздатності ліпоцитів.

Представник кафедри онкології НМУ імені О.О. Богомольця, доцент Ігор Мотузюк продемонстрував зафільмовані хірургічні втручання при злоякісних новоутвореннях молочної залози, які найчастіше виконуються в Україні. Після його виступу розпочалася жвава дискусія про переваги та недоліки продемонстрованих методик, а також шляхи реконструкції грудей після даних операції.

Андрій Дінець представив спільне дослідження кафедри хірургії №4 НМУ імені О.О. Богомольця щодо онкологічних проблем ендопротезування молочної залози, та наголосив на важливості використання лише сертифікованих ендопротезів, які не спричиняють вищої ніж в загальній популяції частоти виникнення злоякісних пухлин молочної залози.

Надзвичайно пізнавальним для студентів та інтернів було 7 секційне засідання, присвячене освітнім питанням. Так, на завершальній секції Конференції виступили Дмитро Унукович із презентаціями про важливість наукової роботи в пластичній хірургії та про можливості і перспективи участі у стажуваннях та конференціях. Едгар Камінський розповів про свій шлях до мети стати успішним пластичним хірургом та про виграшні стратегії у роботі з пацієнтами, а Андрій Якобчук пояснив концепцію X,Y,Z –пацієнтів. Також, протягом Конференції студенти та молоді лікарі отримали чудову змогу познайомитися із новітніми досягненнями в сфері виготовлення сучасних ендопротезів молочної залози, портативними УЗД-апаратами, сучасним хірургічним інструментарієм, зокрема завдяки дуже цікавим та наочним презентаціям компанії Allergan та інших партнерів заходу.
Національний медичний університет імені О.О. Богомольця та кафедра хірургії №4 з моменту її утворення і до сьогодні приділяють значну увагу обміну досвідом спеціалістів даної сфери та формуванню комплексного підходу до актуальних питань пластичної хірургії, в чому беззаперечно пересвідчилися учасники VII Науково-практичної міжнародної конференції «Складні випадки в пластичній хірургії».

Після завершення Конференції студенти- та інтерни-учасники поділилися своїми враженнями.

«Велика честь відвідати конференцію на такому високому організаційному рівні, отримати для себе величезний багаж знань в такій невимушеній атмосфері. Ці два дні дали можливість поринути у світ справжньої реальної хірургії, краси та естетики і дали зрозуміти, що лиш важка праця, неперервне самовдосконалення, злети і падіння призводять до таких блискучих результатів у лікарській практиці. Дякую всім доповідачам, учасникам, що передаєте нам свої знання і Василю Васильовичу Храпачу за постійне прагнення до просвітницької роботи та творчий неспокій!» – Марія Захарченко, 5 курс, факультет медичний №1, НМУ імені О.О. Богомольця

«Дуже сподобався формат конференції, а особливо панельні дискусії та інтерактивні голосування після сесій. Доповідачі та їх теми підібрані дуже вдало та послідовно. Дуже цікавими були доповіді іноземних гостей Mario Pelle та Sonia Fertsch. Приємно, що доповідь від кафедри онкології НМУ ім. Богомольця, яка була представлена Ігорем Миколайовичем Мотузюком, викликала велику зацікавленість та отримала найбільшу кількість запитань від аудиторії. Конференція залишила тільки найкращі враження та почуття гордості за колег» – Євгеній Костюченко, інтерн, кафедра онкології НМУ імені О.О. Богомольця

«Конференція була інформативна та цікава, доповідачі описали багато клінічних випадків, всі висловлювали свою думку щодо хірургічних методів та обирали найоптимальніший. Я дізнався дуже багато нового про пластичну хірургію, особливо сподобались відеозаписи операцій» – Роман Павленко, 2 курс, факультет медичний №1, НМУ імені О.О. Богомольця

«Я очень рад возможности поучаствовать в такой конференции! Огромная возможность поучиться у специалистов высокого уровня! И особенно интересно, как молодому специалисту услышать молодых докторов, их истории успеха, это очень вдохновляет! Эдгар Каминский, Дмитрий Унукович, Андрей Динец, Соня Ферч! Огромное спасибо за опыт и знания!» – Артем Писаренко, інтерн, кафедра хірургії №4, НМУ імені О.О. Богомольця

«Приємно, що запросили студентів на конференцію такого високого рівня. Дуже вдячна за досвід! Це допомогло мені в правильному усвідомленні професії пластичного хірурга» – Вікторія Михайлова, 5 курс, лікувальна справа, ЛНМУ імені Данила Галицького

Конференція стала справжнім святом медицини, науки та краси. Професіоналізм та майстерність доповідачів захоплювала з перших секунд виступів. Дана подія продемонструвала важливість постійного самовдосконалення та навчання в медицині та стала мотиваційним фактором для майбутніх лікарів. СНТ імені О.А. Киселя та оновлений колектив Студентського наукового гуртка на чолі із Софією Ніколаєнко висловлюють вдячність завідувачу кафедри хірургії №4 професору Володимиру Мішалову, професору Василю Храпачу та всім організаторам Конференції за можливість долучитися до підготовки цієї незабутньої події та за можливість участі студентів та інтернів у Конференції.

СНТ імені О.А. Киселя