ХІРУРГИ НМУ ОТРИМАЛИ ПРЕМІЮ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

17.07.2014
17 липня 2014 група вчених-хірургів Національного медичного університету імені О.О.Богомольця були нагороджена премією Кабінету Міністрів України. Це шість співробітників кафедри хірургії № 3 – акад. Фомін П.Д., проф. Шепетько Є.М., проф. Іванчов П.В., доц. Повч О.А., ас. Козлов С.М., ас. Переш Є.Є, які отримали премію за роботу "Сучасні мініінвазивні ендоскопічні та хірургічні технології лікування шлунково-кишкових кровотеч".
Шлунково-кишкові кровотечі – проблема дуже складна і протягом десятиліть не вирішувалася однозначно. Щорічно в Україні налічується близько 50 тисяч хворих з таким діагнозом. Близько 53% всіх кровотеч – це ті, які виникли в результаті виразки шлунка або дванадцятипалої кишки, 10% – складають пухлиноподібні кровотечі, а 7,3% – з варикозно-розширених вен стравоходу при цирозі печінки. У боротьбі з цими хворобами протягом останніх 10-15 років акцент робився на використанні сучасних інноваційних технологій-мініінвазивних ендоскопічних, а також хірургічних.
У 1982 році в Києві під керівництвом члена-кореспондента НАН і АМН України, професора Братуся Василя Дмитровича було створено перший в Україні Центр шлунково-кишкових кровотеч. Протягом цього часу в Центрі лікувалося понад 32,5 тис. пацієнтів із різними шлунково-кишковими кровотечами. За цей період часу були також напрацьовані методики, отримано досвід, розроблено стратегію лікування різноманітних шлунково-кишкових кровотеч, в першу чергу – виразкових, при раку шлунка, а також при цирозі печінки з кровотечею з стравохідних флебектазій. Завдяки новому методу хірургічного лікування гострих шлунково-кишкових кровотеч у Київському Центрі шлунково-кишкових кровотеч кількість летальних випадків знизилася в 4-4,5 рази.
Премія Кабінету міністрів за розробку і впровадження інноваційних технологій заснована з 2012 року і з усіх робіт, поданих на конкурс, відбирають п'ять найкращих. Вперше за ці роки робота наших вчених оцінена була максимальною кількістю голосів в експертній раді Комітету з інноваційних технологій. Урочисте вручення дипломів Лауреатів премії проходило в актовій залі Державного агентства з інноваційних технологій при Кабінеті Міністрів України.

Новини Національго медичного університету НМУ

Новини Національго медичного університету НМУ