ІНФОРМАТИВНА ЗУСТРІЧ СТУДЕНТІВ З ПРЕДСТАВНИКАМИ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ В М. КИЄВІ

29.03.2017

29 березня 2017 року відбулася зустріч студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця з представниками Головного та Центрального об’єднаного управління Пенсійного фонду України м. Києві.

Про пенсійне забезпечення в Україні та вплив нелегальних трудових відносин на майбутнє пенсійне забезпечення та розмір пенсії в Україні розповідали перший заступник начальника управління Центрального об’єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Олена Бойко та заступник начальника управління інформаційно-аналітичних систем та електронних реєстрів Головного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Альона Пахомова.

Мета зустрічі – мотивування молоді до офіційного працевлаштування, підвищення їхньої обізнаності про небезпеку тіньових схем заробітної плати, щоб студенти вже сьогодні розуміли негативні наслідки такого явища та правильно формували своє майбутнє.

Представники також зауважили, що студентство НМУ найменше потрапляє під такі негативні наслідки, тому, що медицина – це та галузь, яка має найбільшу кількість офіційно працевлаштованих робітників.

За словами першого заступника начальника управління Центрального об’єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві Олени Бойко, пенсія – це державна виплата, яку отримує особа в разі настання пенсійного віку, в разі інвалідності, або виплата, яку отримують члени сім’ї у випадках встановлених законодавством. «В Україні існує три види пенсії: за віком, по інвалідності та пенсія у разі втрати годувальника. Єдиний пенсійний вік для чоловіків та жінок в Україні– 60 років. В Законі України «Про пенсійне забезпечення» прописані і дострокові випадки виходів на пенсію. Головне право на призначення будь-якого виду пенсії – це страховий стаж, який повинен становити мінімально 15 років (мінімальна пенсія). Константа нарахування пенсії – це середня заробітна плата, яка вираховується за 3 календарні роки, що передує року звернення на призначення пенсії. На сьогоднішній день Пенсійний фонд застосовує показник 4482 грн 35. Цей показник множиться на індивідуальний коефіцієнт заробітної плати і на індивідуальний коефіцієнт стажу».
При неофіційному працевлаштуванні відбувається позбавлення виплат лікарняних, певних видів відпусток, втрата стажу та зменшення розміру пенсії.

«На сьогодні в Україні майже 12 млн. пенсіонерів, працюючих громадян близько 13 млн. Для того, щоб з’явився ресурс для підвищення розміру пенсії, одна особа повинна сплатити до пенсійного фонду мінімальну виплату. Згідно з статистикою Пенсійного фонду – кожна 4 людина в Україні працює нелегально», – розповіла Олена Бойко.

Гості також презентували Веб-портал Пенсійного фонду – електронний ресурс, завдяки якому можна в режимі онлайн контролювати дані, які впливають на розмір пенсії сьогодні або у майбутньому.

Прес-центр