ІНТЕРВ’Ю КАТЕРИНИ АМОСОВОЇ ГАЗЕТІ "ДЕНЬ"

06.10.2014
 
У нас навчаються понад 470 студентів із Донецького та Луганського медуніверситетів»
Катерина Амосова — про вступну кампанію і повторні спроби екс-ректора НМУ ім. О.О. Богомольця Віталія Москаленка повернути собі посаду
 
3 жовтня, 2014
Екс-ректор НМУ імені Богомольця Віталій Москаленко був усунутий з посади на початку березня, про що неодноразово писав «День». З червня він намагається повернути собі ректорське крісло. Рішенням Печерського суду його було поновлено, після чого пан Москаленко силою намагався потрапити до свого колишнього кабінету. Згодом Апеляціний суд скасував це рішення і повернув посаду ректора Катерині Амосовій. Ситуація стабілізувалася, в університеті відбулася вступна кампанія, і нові студенти розпочали навчання. Проте  нещодавно Віталій Москаленко подав касацію до Вищого спеціалізованого суду України на скасування рішення Апеляційного суду і знову розраховує на повернення до роботи, розповідає Катерина Амосова.
— Новина про повернення Віталія Москаленка викликала обурення в колективі, який вважає, що пан Москаленко не має ні юридичного, ні морального права на такі претензії, бо колектив висловив йому недовіру ще у березні, а потім відмовився визнавати рішення Печерського суду. Позиція нашого університету щодо залишити чинним рішення Апеляційного суду отримала широку підтримку. Зокрема нас підтримав міністр освіти Сергій Квіт, тодішній міністр охорони здоров’я Олег Мусій та радник Президента Ольга Богомолець. Надалі ми також будемо активними у відстоюванні своїх прав на спокійну роботу.
— За фактом нецільового використання коштів Віталієм Москаленком досі ведуться розслідування?
— Так, досудове розслідування в головному управлінні МВС міста Києва активно продовжується. Ця справа внесена до реєстру за моїм поданням як ректора за результатами перевірки МОЗ, що відбувалася у березні, а також за фактами, які були виявлені під час інвентаризації близько півтора місяці тому. Ми виявили, що багато речей, які за документами було куплено під час перебування на посаді пана Москаленка, наявні лише у бухгалтерських звітах. Зокрема, це будівельні матеріали, лампи, ліфти для новозбудованого гуртожитку. За фактом нашої інвентаризації ми їх не виявили. Відсутні матеріальні цінності на суму понад 20 мільйонів гривень. Це засвідчено Державною фінансовою комісією України.
 Віталій Москаленко робив повторні спроби потрапити до свого кабінету?
— Ні, зараз такого не було. Остання спроба була, коли після рішення Печерського суду він прийшов до нас з охоронцями, без виконавчої служби, і вимагав, щоб його пустили. Тоді їх зупинили наші студенти. Після цього жодних контактів з ним у мене не було.
 Як пройшла ваша перша вступна кампанія на посаді ректора?
— Для нас важливо, що вона пройшла абсолютно спокійно, конструктивно. Не було жодних скарг до нас із боку абітурієнтів і батьків та питань на гарячу лінію. Ми виконали весь набір на бюджет. Конкурс був більший, ніж у попередні роки. Ми не добрали близько 400 осіб за контрактом на  стоматологію і медико-профілакторну справу. Це був наш потенціал, на який ми мали дозвіл міністерства. Але, може, це і на краще, бо Віталій Москаленко «напихав» університет настільки, що не вистачало ні місць в аудиторіях, ні місць у гуртожитку.
—  Скільки у вашому університеті студентів та викладачів  із Донбасу та Криму?
— Перед 1 вересня ми отримали листи від МОН та МОЗ щодо допомоги студентам Донецького та Луганського медичних університетів, які бажають вчитися в нашій частині України. Ми отримали дозвіл взяти у статусі вільних слухачів тих студентів, у яких не закриті борги за минулий  семестр (а таких більшість). Це понад 400 українців та понад 70 іноземців, які навчалися у цих вишах. Усім бажаючим ми надали кімнати в наших гуртожитках. Також ми взяли на роботу практично всіх викладачів цих двох вишів, які переїхали до Києва. Це внесок нашого університету в допомогу людям зі сходу в жахливій ситуації, в якій вони опинилися.
Олена БЕРЕЖНЮК, «День»
Рубрика: 
Газета: