ІV НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ “АМОСОВСЬКІ ЧИТАННЯ”

22.12.2017

15 грудня 2017 року під егідою Асоціації серцево-судинних хірургів України в Національному медичному університеті відбувся щорічний науковий захід «IV Амосовські читання», приурочений до дня народження М. М. Амосова.

Микола Амосов став символом цілої епохи, одним із найвідоміших у світі кардіохірургів, який завдяки невтомній праці і таланту став легендою української і світової медицини. Науково-практична конференція «Амосовські читання» зібрала довкола постаті вченого відомих науковців, лікарів з України та закордону. На захід, який відбувся за участю ректора НМУ, член-кореспондента НАМН України, завітали гості: президент НАМН України, професор Віталій Цимбалюк, академік НАМН України Ісаак Трахтенберг, директор Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М.Амосова Василь Лазоришинець, академік НАМН України Сергій Комісаренко, а також професорсько-викладацький склад Університету. На конференції були розглянуті найактуальніші питання медицини та суміжних наук, висвітлення новітніх технологій та напрямків розвитку в галузі охорони здоров’я.

Ректор Університету, професор Катерина Амосова, відкриваючи захід, привітала гостей у стінах величного Університету, який береже і примножує великі справи видатних вчених.
Академік НАМН України Сергій Комісаренко у доповіді «Кров людська — не водиця» говорив про згортання крові, дезагрегатні препарати і спільну розробку з Інститутом проблем онкології та Інститутом біохімії імені Палладіна — кровозупинні пов’язки, що під час проведення бойових дій є дуже актуальним.

Василь Лазоришинець розповідав на читаннях про розвиток новітнього напрямку — акушерської кардіології. «Цей напрямок розвивається нашим Інститутом спільно з Інститутом педіатрії, акушерства і гінекології НАМН України. Така мультидисциплінарна команда надає допомогу вагітним жінкам з набутими і вродженими вадами серця та дітям, — пояснює він. —Сьогодні ми є експертним центром з акушерської кардіології для всієї України, цей напрямок активно розвивається та є дуже актуальним».

Цього року на читаннях були представники Білорусі – провідний науковий співробітник лабораторії хірургії серця РНПЦ «Кардіологія» Володимир Андрущук розповів про кардіоонкологію в цій країні. Йшлося про ситуації, коли одночасно з операцією на серці видаляється пухлина в якомусь органі.

Читання завершились урочистим нагородженням Медаллю імені М.М. Досягнення Миколи Амосова вимірюються тисячами врятованих життів і використовуються у сучасній науці.