IX МІЖНАРОДНА КОНФЕРЕНЦІЯ “СПЕЦІАЛЬНІ ПИТАННЯ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ЛОР-ОРГАНІВ, КРАНІОФАЦІАЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ ТА ОРГАНА ЗОРУ

16.03.2017

13-14 березня 2017 року в Національному медичному університеті імені О.О. Богомольця відбулася ІХ Міжнародна науково-практична конференція студентів та молодих вчених «Спеціальні питання діагностики та лікування захворювань лор-органів, краніофаціальної ділянки та органа зору».

Конференція проходила за наукової підтримки Української асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів, Асоціації офтальмологів нейроофтальмологів глаукоматологів України, Українського наукового медичного товариства лікарів оториноларингологів.

З вітальним словом до учасників Конференції звернувся проректор з науково-педагогічної, лікувальної роботи та післядипломної освіти; професор Олександр Науменко, який передав вітання учасникам від ректора університету, професора Катерини Амосової. «Конференція ставить за мету об’єднати зусилля спеціалістів кафедр оториноларингології, офтальмології, хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії щодо лікування патологій, які потребують тристороннього втручання та надання лікувально-діагностичної допомоги хворим», – зауважив Олександр Науменко.

Вітали учасників конференції також: науковий консультант СНТ імені О.А. Киселя, професор Олександр Бур’янов; завідувач кафедр офтальмології, професор Оксана Вітовська; завідувач кафедри хірургічної стоматології та щелепно-лицевої хірургії, професор Владислав Маланчук.

Конференція розпочиналась лекціями професорів університету: професор Олександр Науменко розповідав про риногенні орбітальні та внутрішньочерепні ускладнення; професор Владислав Маланчук ділився досвідом роботи делегації НМУ імені О.О. Богомольця під час ІІ-ІІІ конгресу Європейської асоціації черепно-щелепно-лицевих хірургів; а професор Оксана Вітовська прочитала лекцію на тему «Глаукома. Міфи та реальність».

Участь у заході взяли студенти з Києва, Одеси, Полтави та Харкова. Під час роботи конференції відбулося три майстер-класи за темами: «Показання та техніка виконання конікотомії в практиці лікаря» (Дідковський В.Л, Островська А.С.), «Комп’ютерна периметрія в офтальмології» (Скрипниченко І.Д., Павленко Д.О) та «Застосування i-PRF у косметології» (Єфисько В.М, Лябах Д.О.).

Студенти та молоді вчені взяли участь у роботі 22 пленарних засідань. Серед тем засідань обговорювались питання лікування рефрактерних інферційних кератитів внаслідок травми методом фотополімеризації колагену рогівки; особливості діагностики і лікування випадків фирофіляріозу органу зору; профілактики ускладнень при лікуванні дитячих гемангіом щелепно-лицевої ділянки; застосування закритого варіанту тимпанопластики у лікуванні хворих з холестеатомою формою хронічного гнійного середнього отиту.

Під час роботи конференції було презентовано 5 стендових доповідей: Использование поляризованного света при биомикроскопии для ранней диагностики псевдоэксфолиативного синдрома; Псевдотумор орбіти:клінічний випадок; Доцільність ревізії та мануальної корекції результатів остзорового нерву; Порівняльний аналіз термінів відновлення кісткової тканини в ділянці ороантрального сполучення при використанні різних методів його усунення; Міозит екстраокулярних м’язів: клінічний випадок.

За результатами Конференції журі визначило переможців: дипломом І ступеня нагороджено Володимира Павлишина за роботу «Застосування мобільного додатку «справочник врача» студентами-медиками та лікарями в оториноларингології» (НМУ, кафедра оториноларингології); диплом ІІ ступеня у Андрія Лобурця за доповідь «Досвід застосування препаратів на основі гіалуронової кислоти у комплексному лікуванні хворих на хронічний фронтит» (ВДНЗУ «Українська медична стоматологічна академія», кафедра оториноларингології та офтальмології, м. Полтава) та Кристини Мусихіни за роботу «Анализ результатов психологического тестирования пациентов с globus hystericus» (НМУ, кафедра оториноларингології). Дипломами ІІІ ступеня нагороджено Марію Гайданку за тему «Застосування закритого варіанту тимпанопластики у лікуванні хворих з холестеатомною формою хронічного гнійного середнього отиту» (ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», кафедра оториноларингології, м. Дніпро) а також Ольгу Усову за роботу «Особливості кохлеарної імплантації у пацієнтів із порушеннями слуху внаслідок менінгіту» (ДЗ «Дніпропетровська медична академія МОЗ України», кафедра оториноларингології, м. Дніпро).

Відзначення «найоригінальніше дослідження» отримала Ангеліна Євчева за роботу «Значення інтраопераційної візуалізації раку гортані при органозберігаючому хірургічному лукуванні» (Одеський національний медичний університет, кафедра оториноларингології, м. Одеса).

Прес-центр