КАТЕРИНА АМОСОВА ПОПЕРЕДИЛА УЛЯНУ СУПРУН ПРО ТЕ, ЩО ДІЇ МОЗ НЕЗАКОННІ

22.02.2018

Ректор Національного медичного університету імені Олександра Богомольця Катерина Амосова звернулася з відкритим листом до виконуючої обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун про ситуацію, що склалася навколо діяльності цього ВНЗ. Текст звернення є в розпорядженні редакції Українських Новин.

Зокрема, в листі йдеться, що на сьогодні Міністерством охорони здоров’я прийнято низку рішень щодо НМУ ім. О.Богомольця та щодо мене – ректора, які явно порушують чинне законодавство і завдають шкоди державному Університету і порушують права і свободи фізичної особи.

Доктор Амосова вказала, що 20 лютого 2018 року Міністерством охорони здоров’я України видано Наказ № 15-Адм “Про проведення перевірки”.

Цим Наказом призначено проведення перевірки належного забезпечення проведення в НМУ 20 лютого ліцензійного інтегрованого іспиту “Крок.1 Стоматологія” і затверджено персональний склад членів комісії з її проведення. Головою комісії призначено заступника міністра охорони здоров’я О. Лінчевського.

Згідно з п.2 цього Наказу, на два тижні проведення перевірки ректор Амосова відсторонена від виконання повноважень з посади та призначено виконуючим обов’язки ректора професора кафедри хірургії №1 НМУ М. Захараш.

“Положення профільного Закону “Про вищу освіту”, які регулюють діяльність ректора вищого навчального закладу, не передбачають можливість відсторонення ректора з посади … Не допускає чинне законодавство і компетенцію МОЗ України призначати виконуючого обов’язки ректора у вищих навчальних закладах, які не є новоутвореними…

Маю також вказати, що на момент призначення Головою комісії з проведення перевірки заступника Міністра МОЗ України Лінчевського О.В., останній перебував в реальному конфлікті з НМУ ім. О.Богомольця. Його призначення і його дії, вчинені щодо виконання обов’язків Голови комісії з проведення перевірки знаходяться за межею допустимих дій, визначених Законом України “Про запобігання корупції”, – зазначає в своєму листі ректор К.Амосова.

Так само автор листа зазначила, що на момент конфлікту, що виник в 2018 між НМУ та Державною організацією “Центр тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки “Медицина” і “Фармація” при Міністерстві охорони здоров’я” щодо форми співробітництва, заступник міністра О. Лінчевскій прийняв сторону Центру тестування. Фактично, як зазначає К.Амосова, він спонукав Центр тестування зірвати проведення іспитів в Університеті, не прагнучи вплинути на монополіста виконати свої прямі обов’язки перед державним ВНЗ.

“При таких умовах, призначення заступника Міністра МОЗ України Лінчевського О.В. є прямим порушенням антикорупційного законодавства”, – підкреслюється у відкритому листі.

З огляду на вищевикладене ректор НМУ ім О.Богомольця просить виконуючу обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляну Супрун скасувати Наказ №15-Адм від 20 лютого 2018 р, призначити службове розслідування діяльності заступника міністра охорони здоров’я О. Лінчевського з приводу прийняття протизаконних рішень і допущеної протиправної бездіяльності у взаєминах НМУ ім.О.О.Богомольця та Центру тестування влітку 2017 року і протягом січня – лютого 2018 г. Крім того, К.Амосова просить в.о. міністра У.Супрун призначити службове розслідування обставин порушення заступником міністра охорони здоров’я України О. Лінчевським антикорупційного законодавства.

 

Джерело: Українські новини