ЛЕКЦІЯ ЗАВІДУВАЧА КАФЕДРИ СУДОВОЇ МЕДИЦИНИ ТА МЕДИЧНОГО ПРАВА НМУ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ ГОЛОВНОЇ ВІЙСЬКОВОЇ ПРОКУРАТУРИ УКРАЇНИ

26.09.2017

26 вересня 2017 року завідувач кафедри судової медицини та медичного права Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, професор Борис Михайличенко прочитав лекцію про особливості проведення ДНК-досліджень у судово-медичній практиці для прокурорських та слідчих працівників Головної військової прокуратури України.

За словами професора Бориса Михайличенка, дослідження ДНК стало невід’ємною частиною судової медицини та одним із найдоказовіших методів аналізу біологічного матеріалу при виконанні різних видів судово-медичної експертизи. Методи встановлення генетичної індивідуальності людини на рівні ДНК виникли завдяки роботам Алана Джефрі ще у 1985 році. Під час навчального заняття, лектор розповів слухачам про дослідження зразків ДНК, як доказів у кримінальному провадженні. Професор Борис Михайличенко наголосив, що новим кроком у судово-медичній експертизі стали молекулярно-генетичні дослідження. «Такі дослідження є високотехнологічними, мають високий рівень складності, характеризуються більшим потенціалом, а також потребують розуміння судово-слідчими органами. Об’єктом дослідження є ДНК, яка розташована в ядрі клітини. Її можна отримати з крові, слини, волосся (при наявності волосяного фолікула), зубів, кісток, а також частин тканин і органів людини. Сучасний стан науки дозволяє використовувати ділянки ДНК – локуси, для потреб судочинства», – наголосив професор Борис Михайличенко.

Фахівець також зазначив, що найважливішим для судово-медичної практики є можливість надавати висновки з певною ймовірністю про належність біологічних слідів конкретній особі; це дає змогу ідентифікувати, насамперед, підозрюваних у скоєнні злочинів, встановлювати генетичну статеву належність особи, що залишила слід, дозволяє вивчати біологічні сліди, які містять мікроскопічні кількості біологічного матеріалу. Під час лекції учасники обговорювали і умови збереження зразків фрагменту, який досліджується та температурні режими зберігання матеріалу під час проведення судово-медичної експертизи. Заняття проводилось з метою підвищення фахового рівня прокурорських і слідчих працівників військових прокуратур при проведені ними слідчих і процесуальних дій пов’язаних із отриманням та експертним дослідженням зразків ДНК, як доказів у кримінальному провадженні.

Прес-центр