ЛІТНІ СТАЖУВАННЯ СТУДЕНТІВ НМУ ЗА КОРДОНОМ

12.09.2016

Протягом літніх канікул студенти Національного медичного університету імені О. О. Богомольця не гаяли часу даремно, а намагалися здобути цінний досвід медичної практики перебуваючи на стажуваннях у зарубіжних клініках та на клінічних кафедрах провідних медичних університетів світу. Більшість таких стажувань відбулися за програмою студентських обмінів IFMSA SCOPE.

Своїми незабутніми враженнями від стажування в університетській клініці медичного факультету Університету імені Яна Коменського, яка знаходиться у м. Мартін (Словацька Республіка), поділилася студентка 6-го курсу медичного факультету №2 Вікторія Бігунець:

«Я проходила стажування в місті Мартін, в університетській клініці, відділенні кардіології. Країна і місто – просто неймовірні! Природа в Словаччині надзвичайна. Загалом стажування пройшло чудово. Усі лікарі розмовляють англійською, усі привітні, усе розповідають, показують, сприймають тебе як колегу. Найбільш цінний досвід отримала з нічних чергувань, адже вдалося подивитися, як працює вся система зсередини. Я ще раз переконалася в тому, як сильно нам потрібна страхова медицина. Пацієнти забезпечені чудовими умовами перебування в лікарні, необхідними ліками, обстеженнями, починаючи від банального загального аналізу крові і до постановки стентів – все абсолютно безкоштовно. Усі лабораторні дані та обстеження – в електронному вигляді у єдиній базі для всієї лікарні, що значно спрощує роботу лікарів і дозволяє більше часу приділити саме обстеженню і лікуванню пацієнтів, а не заповненню документів. Особливе враження створила їхня cath lab,у якій я провела майже весь місяць стажування. Кардіологи ставлять стенти, проводять кардіографії, роблять імплантацію кардіостимуляторів і при цьому коментують кожен свій крок, детально все пояснюють, дискутують, радяться.
Надзвичайним це стажування зробила компанія з 14 студентів з усього світу (Канада, Тайвань, Естонія, Литва, Іспанія, Італія, Туреччина, Польща, Індонезія, Словенія), які теж проходили практику в цій же лікарні. Вони просто неймовірні, всі такі різні й такі чудові. За місяць стажування ми відвідали близько 10 нових міст, 3 нові країни, ділилися різними традиціями із власних країн. Було цікаво дізнатися, що в жодній з країн не повторюється система навчання в медичному університеті, повсюди є свої відмінності. Тепер в мене є 14 нових друзів, які радо зустрінуть мене в своїх містах, а я, у свою чергу, з нетерпінням чекатиму їхнього приїзду в Україну. Я впевнено можу сказати, що ці люди стали моєю сім’єю на місяць і друзями на все життя».

Міжнародний відділ